Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet satser stort på fossil energi

Oljefondets klimakriterium ble iverksatt i 2016 etter vedtak i Stortinget. Likevel har fondets andel i fossil energi økt med 50 milliarder kroner. Investeringer i de ti største fornybarselskapene går ned.
Oljefondets klimakriterium ble iverksatt i 2016 etter vedtak i Stortinget. Likevel har fondets andel i fossil energi økt med 50 milliarder kroner. Investeringer i de ti største fornybarselskapene går ned.

– Dette er en svært skuffende utvikling for Oljefondet. Slik vi ser det, er det også i strid med klimakriteriet vedtatt i Stortinget, sier Christoffer R Klyve, konstituert leder i Framtiden i våre hender.

Oljefondet har blant annet økt sine investeringer i selskaper som sterkest bidrar til klimaendringer. Blant dem finner vi Exxon, Chevron og Suncor. Det norske pensjonsfondet har også økt sine investeringer i Shell med nesten 20 milliarder kroner. Olje- og gasspporteføljen i fondet er økt med over femti milliarder kroner.

– Det er spesielt alvorlig etter at Oljefondet ble pålagt av Stortinget å ta sterkere hensyn til klima, gjennom klimakriteriet som ble vedtatt i fjor, sier Klyve.

– Nå må Stortingspolitikerne ta klimautfordringen på alvor og konkretisere kriterier for olje- og gassektoren, på samme måte som vi har kriterier for uttrekk overfor kullindustrien, sier Klyve.

Parallelt med utviklingen innen olje og gass foregår en omfattende utbygging av sol- og vindkraft i landene hvor Oljefondet er størst, som USA, EU og Kina. Flere undersøkelser viser at strøm fra vind- og solkraft er i ferd med å konkurrere ut fossil energi.

– Det er problematisk at Oljefondet øker sine investeringer i fossil energi når de kunne satset tungt på fornybar energi. I et klimaperspektiv bidrar Norges Bank til å øke problemet framfor å investere i løsningen. På sikt vil klimamålene gjøre det siste årets investeringer ulønnsomme, sier Klyve.

Våre estimater er basert på «oil and gas»-porteføljen til oljefondet. Denne porteføljen inneholder de store energiselskapene, inkludert enkelte fornybarselskaper. Likevel gir dette et godt bilde på balansen mellom fossil og fornybar energi.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!