
Oljefondet satser stort på fossil energi


– Dette er en svært skuffende utvikling for Oljefondet. Slik vi ser det, er det også i strid med klimakriteriet vedtatt i Stortinget, sier Christoffer R Klyve, konstituert leder i Framtiden i våre hender.
Oljefondet har blant annet økt sine investeringer i selskaper som sterkest bidrar til klimaendringer. Blant dem finner vi Exxon, Chevron og Suncor. Det norske pensjonsfondet har også økt sine investeringer i Shell med nesten 20 milliarder kroner. Olje- og gasspporteføljen i fondet er økt med over femti milliarder kroner.
– Det er spesielt alvorlig etter at Oljefondet ble pålagt av Stortinget å ta sterkere hensyn til klima, gjennom klimakriteriet som ble vedtatt i fjor, sier Klyve.
– Nå må Stortingspolitikerne ta klimautfordringen på alvor og konkretisere kriterier for olje- og gassektoren, på samme måte som vi har kriterier for uttrekk overfor kullindustrien, sier Klyve.
Parallelt med utviklingen innen olje og gass foregår en omfattende utbygging av sol- og vindkraft i landene hvor Oljefondet er størst, som USA, EU og Kina. Flere undersøkelser viser at strøm fra vind- og solkraft er i ferd med å konkurrere ut fossil energi.
– Det er problematisk at Oljefondet øker sine investeringer i fossil energi når de kunne satset tungt på fornybar energi. I et klimaperspektiv bidrar Norges Bank til å øke problemet framfor å investere i løsningen. På sikt vil klimamålene gjøre det siste årets investeringer ulønnsomme, sier Klyve.
Våre estimater er basert på «oil and gas»-porteføljen til oljefondet. Denne porteføljen inneholder de store energiselskapene, inkludert enkelte fornybarselskaper. Likevel gir dette et godt bilde på balansen mellom fossil og fornybar energi.