Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Tusenvis av tekstilarbeidere får sparken etter protester

Kleskjeder som H&M er altfor passive i møte med masseoppsigelse og fengsling av fagforeningsaktivister i Bangladesh.

Tekstilarbeidere protesterer i Bangladesh. Foto: Heather Stilwell
Tekstilarbeidere protesterer i Bangladesh. Foto: Heather Stilwell
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Kleskjeder som H&M er altfor passive i møte med masseoppsigelse og fengsling av fagforeningsaktivister i Bangladesh.

I desember 2016 hadde mange arbeidere fått nok av elendig lønn og arbeidsvilkår. Det oppstod store demonstrasjoner som spredte seg i Ashulia, en av de viktigste tekstilproduserende områdene i Bangladesh. I kjølevannet av opptøyene har mer enn 1500 arbeidere  blitt oppsagt, og minst 14 fagforeningsledere og menneskerettighetsaktivister har blitt fengslet. De nektes kausjon og risikerer både mishandling og tortur.  

Ingen levelønn

Lange arbeidsdager, utrygge fabrikker, høye produksjonsmål, ingen eller mangelfulle arbeidskontrakter og en minstelønn tilsvarende 560 kroner - noe som er langt under det som kan sikre et verdig liv. Det er hverdagen for mange tekstilarbeidere i Bangladesh.

Lønn på stedet hvil

Minstelønna for tekstilarbeiderne har stått på stedet hvil siden 2013. Samtidig har kostnadene for mat, strøm og husleie gått kraftig opp. Arbeidere som allerede hadde store vansker for å brøfø seg selv og familien får det tøffere for hver dag som går.

Kjente kleskjeder

Svært mange kjente kleskjeder og merkevarer, slik som Zara, Mango, GAP og Levi’s, får sine varer produsert i Ashulia. Også flere skandinaviske selskaper -  H&M, Lindex og Varner-gruppen (bla. Cubus, BIKBOK, Carlings, Dressmann og VOLT) kjøper klær fra fabrikker i området. 

Se innslag fra Aljazeera om saken her:

Fabrikkene saksøker arbeiderne

Ledelsen ved flere av fabrikkene forbereder nå rettssaker mot arbeidere og deres representanter, også mot personer som angivelig ikke engang deltok i protestene.

- Arbeiderne, som jobber lange dager for luselønn, bidrar i høy grad til kleskjedenes milliardoverskudd.  Kleskjedene har et soleklart ansvar for at arbeiderne behandles med respekt, at deres faglige rettigheter sikres og at de har en lønn de kan leve av, en levelønn, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

Kleskjedene er de viktigste og mest innflytelsesrike aktørene i Bangladesh' tekstilsektor, en industri som står for 82 prosent av landets eksportinntekter. 

Internasjonal apell mot klesskjedene

Nå oppfordrer Clean Clothes Campaign, som Framtiden i våre hender er en del av, en rekke kleskjeder, deriblandt H&M, til å legge press på den bangladeshiske regjeringen for å få den til å gripe inn.

Støtt løslatelsen av de arresterte arbeiderene: Skriv under Clean Clothes Campaign sin kampanje

H&M med stort ansvar

H&M er den største importøren av klær fra Bangladesh. Kleskjeden kjøper varer for rundt 5 milliader USD i 2015. Samme år eksporterte Bangladesh’ tekstilindustri varer for ca 28 milliarder USD. Det er derfor grunn til å tro at H&M alene står for rundt 18 prosent av kjøpene, målt i verdi. H&M har dermed stor innflytelse på landets tekstilindustri, samtidig som kleskjeden også er avhengig av at industrien fungerer godt og at svært billige varer leveres til avtalt tid.

Les New York Times dekning av saken

Les mer om lønnsprotestene her

Les historiene til noen av fagforeningsaktivistene som er rammet

Fakta:

Norge importerte 9232 tusen tonn klær fra Bangladesh i 2015. Det er ca 12 prosent av den totale klesimporten på 77 676 tusen tonn. Landet er dermed den nest viktigste leverandøren av klær til det norske markedet, etter Kina.

Verdien av klærne som ble importert fra Bangladesh til Norge i 2015 var 1 522 961 000 kroner. Dette er ca 8 prosent av verdien til den totale klesimporten på 19 387 807 000 kroner.