Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Nå kommer matsentralene

Matsentraler som gir overskuddsmat fra butikkene til de som trenger den mest, er nå på trappene i Bodø, Tromsø, Trondheim og Bergen.

Foto: InteliusInc
Foto: InteliusInc
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Matsentraler som gir overskuddsmat fra butikkene til de som trenger den mest, er nå på trappene i Bodø, Tromsø, Trondheim og Bergen.

Matkasting er både et problem for miljøet og uholdbart med tanke på at mennesker i Norge går sultne hver dag. Organisasjoner, kommunen og bedrifter går nå sammen i hele landet for å etablere matsentraler som deler ut mat til vanskeligstilte.

Bodø

I Bodø har Kirkens Bymisjon åpnet en ny cafe som iløpet av vinteren skal utvides til en matsentral. Med samarbeid og støtte fra Kavlifondet, Fylkeskommunen og Coop er det nå kort tid til matsentralen åpnes. Oppdatering: MAtsentralen er nå åpnet 

Tromsø

I Tromsø har Gatemagasinet Virkelig tatt initiativ til, og har prosjektledelsen på en etablering av Tromsø matsentral. Framtiden i våre hender - Nord, Tromsø kommune, Kirkens bymisjon, Frelsesarmeen og Røde kors er endel av prosjektgruppa. De har inngått samarbeid med Asko, Norgesgruppen og Coop Nord. De leter nå etter et egnet lokale og kjølekapasitet, og åpning skal etter planen skje vinteren 2017. De vil ha et spesielt fokus på å nå de rundt 800 barna som lever under fattigdomsgrensa i Tromsø. Oppdatering: Tromsø Matsentral er åpnet

Trondheim

I Trondheim har kommunen vedtatt at det skal etableres en matsentral og har i første omgang bevilget 100 000 kroner til dette. Ifølge Trondheim kommune ser de for seg at sentralen vil være på beina innen første kvartal 2017.

Bergen

I Bergen er Kirkens Bymisjon (i samarbeid med Frelsesarmeen, Røde Kors, Robin Hood-huset og Blåkors) i gang med et forarbeidet til etableringen av en matsentral. De har funnet et egnet lagerlokale og ifølge Kirkens Bymisjon er det ikke store summene som skal til for at de skal få gjennomført etableringen. De trenger kommunal støtte til drift og Bergen kommune er positive og har signalisert at de ønsker å støtte en matsentral. Bymisjonen har tro på at de skal komme i gang med selve etableringen i løpet av 2017. Oppdatering: Matsentralen er nå åpnet.

Andre steder i landet

Flere andre kommuner, deriblant Asker, Fredrikstad og Ski, har tatt initiativer til lokale prosjekter for å redusere matsvinnet. Kommuner på østlandsområdet har mulighet til å samarbeide med Matsentralen i Oslo om mottak og distribusjon av mat.