Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fra krig til symaskin – syriske tekstilarbeidere i Tyrkia

Gina Tricot og KappAhl har ikke tatt tilstrekkelige skritt for å redusere risikoen for utnytting av syriske flykninger i klesproduksjonen i Tyrkia. H&M og Varner har tatt skritt i riktig retning ifølge en rapport fra Framtiden i våre hender og den svenske organisasjonen Fair Action.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Gina Tricot og KappAhl har ikke tatt tilstrekkelige skritt for å redusere risikoen for utnytting av syriske flykninger i klesproduksjonen i Tyrkia. H&M og Varner har tatt skritt i riktig retning ifølge en rapport fra Framtiden i våre hender og den svenske organisasjonen Fair Action.

Tusenvis av syrere som har flyktet fra sitt krigsherjede hjemland arbeider i Tyrkias klesindustri. De fleste av dem har ikke arbeidstillatelse og er desperate etter en inntekt, noe som gjør dem svært sårbare for utnytting av arbeidsgivere.

– Det er oppsiktsvekkende at Gina Tricot, som har mellom 40-45 prosent av sin produksjon lagt til Tyrkia, ikke engang har utviklet en policy for å forebygge at syriske arbeidere utnyttes, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

Lav lønn og barnearbeid

Mange syrere i den tyrkiske tekstilsektoren får elendig betaling selv om de jobber lange dager, ofte under usunne og farlige forhold. Rapporten viser også til tidligere undersøkelser som har avdekket at syriske flyktningbarn har jobbet på tekstilfabrikker.

Mye av våre klær kommer fra Tyrkia

Tyrkia er den tredje største kleseksportøren til Sverige og Norge, kun slått av Kina og Bangladesh. Rapporten undersøker hvordan fem nordiske klesmerker håndterer risiko for overgrep og diskriminering av syriske flyktninger i sine leverandørkjeder i Tyrkia.

– Mange syriske arbeidere får betalt under minstelønn og er avskåret fra sykeforsikring og andre rettigheter. De må ta til takke med en jobb, uansett arbeidsbetingelser, og kan bli oppsagt på dagen, sier Engin Celik, representant fra den tyrkiske fagforeningen Deriteks som organiserer arbeidere i tekstilbransjen.

Gina Tricot og KappAhl dårligst ut - H&M, Varner og Lindex med positive skritt

Nordiske klesmerker som bruker tyrkiske fabrikker inkluderer H&M, KappAhl, Lindex, Gina Tricot og Varner (BikBok, Cubus, Carlings, Dressmann, Urban). H&M og Varner kommer best ut i kartleggingen av merkevarenes beredskap for å håndtere disse risikoene da de har tatt noen skritt i riktig retning. Lindex kommer i mellomkategorien fordi de har begynt å jobbe med spørsmålet. Gina Tricot og KappAhl kan derimot ikke vise til at de har gjort seriøse forsøk på å redusere risikoen med utnytting av syriske flyktninger i produksjonen.

Anbefalinger til Gina Tricot og KappAhl

Fair Action og Framtiden i våre hender oppfordrer Gina Tricot og KappAhl til å formidle til sine tyrkiske leverandører at syriske flyktninger uten arbeidstillatelse ikke må sies opp, men i stedet skal sikres trygge arbeidsforhold og anstendige lønninger.

Store mørketall?

Fire av de fem undersøkte selskapene sier at de kun har identifisert et fåtall syriske flyktninger uten arbeidstillatelse hos sine tyrkiske leverandører. KappAhl oppgir at de ikke har funnet noen arbeidere fra det krigsherjede landet, men siden selskapet tilsynelatende ikke gjennomfører kontroller av sine underleverandører vil det bety det at syere uten arbeidstillatelse går under radaren. Gina Tricot ser heller ikke ut til å overvåke arbeidsforholdene ved sine underleverandører.

Manglende oversikt over hvem som arbeidere på fabrikkene og de faktiske arbeidsforhold, i kombinasjon med store mengder arbeidssøkende flyktninger i landet, betyr sannsynligvis store mørketall sammenlignet med det kleskjedene formidler.

Klesindustrien må ta et langt større ansvar

Fair Action og Framtiden i våre hender oppfordrer sterkt kleskjedene til å gjennomføre grundige risikovurderinger av hele sin leverandørkjede for å finne ut av hvordan de skal kunne stoppe misbruk av syriske flyktninger som produserer varene de kjøper.

– Et tett samarbeid med fagforeninger og frivillige organisasjoner på plass vil være helt avgjørende for å bekjempe systematisk diskriminering av dem som i dag har få eller ingen muligheter til å hevde sine rettigheter, sier Leffler.