Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Motevisning utenfor en av Bestsellers Vero Moda-butikker i Tyskland. (Foto: Adam Lederer/CC/Flickr)

Bestseller ut av hemmelighold?

Merkevaregiganten Bestseller vurderer nå å åpne sine leverandørlister etter å ha blitt kritisert for hemmelighold av blant andre Framtiden i våre hender.

Motevisning utenfor en av Bestsellers Vero Moda-butikker i Tyskland. (Foto: Adam Lederer/CC/Flickr)
Motevisning utenfor en av Bestsellers Vero Moda-butikker i Tyskland. (Foto: Adam Lederer/CC/Flickr)

Merkevaregiganten Bestseller vurderer nå å åpne sine leverandørlister etter å ha blitt kritisert for hemmelighold av blant andre Framtiden i våre hender.

Når Framtiden i våre hender kontaktet Bestseller i 2015 hadde selskapet ingen planer om å åpne sine leverandørlister. Etter mye kritikk mot den danske klesgigantens hemmelighold er de nå i ferd med å ombestemme seg.

Bestseller eier kleskjeder som Vero Moda, Jack&Jones, ONLY, Vila og Pieces, alle godt kjent blant norske forbrukere. Selskapet eier også skokjeden Bianco, som var en av flere skokjeder som Framtiden i våre hender satte søkelyset på allerede i 2014.

– Bestseller må gjøre det eneste riktige, å åpne opp. Jo raskere, jo bedre, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender. Alle de andre store skandinaviske kleskjederne har for lengst offentliggjort hvilke produksjonssteder de benytter. Bestseller skader sitt omdømme ved å utsette en åpenhet som kan bety mye for dem som jobber på fabrikkgulvet.

Bestseller får sine varer produsert i 831 fabrikker fordelt på 425 leverandører i 31 land. I disse fabrikkene produseres rundt 250 millioner klesplagg og andre varer. Viktigste produksjonslandet er Kina med 39 prosent av produksjonsvolumet og Bangladesh står for 29 prosent. Leverandører i Kambodsja, Myanmar og Pakistan står for 20 prosent av selskapets nyetableringer. Så mye som 20 prosent av Bestseller sine varer kommer fra fem av selskapets leverandører.

Men foreløpig har altså klesgiganten ikke spilt med åpne kort til tross for gjentatt kritikk fra Framtiden i våre hender, Clean Clothes Campaign og andre organisasjoner og protester fra forbrukerne i form av underskriftskampanjer.

Framtiden i våre hender kåret Bestseller til Årets etikkversting for 2015 på grunn av deres utstrakte hemmelighold.

Til den danske avisen Politikken sier Morgens Werge at «På et tidspunkt må vi overveie at om det er en kamp som er tapt på forhånd» og peker til selskapets motstand mot å offentliggjøre hvor deres varer blir produsert. Samtidig åpner Bestseller opp for en diskusjon om hvordan de skal gå frem for å åpne sin leverandørliste.

– Hvis Bestseller tar skrittet og blir mer åpne om sin produksjon vil selskapet få større troverdighet med hensyn til arbeiderrettigheter, sier Leffler. Det være langt lettere å etterprøve selskapets etikkarbeid hos leverandørene og spille inn på hvilke forhold som må forbedres. Hvis det skjer ulykker hos selskapets leverandører vil vi og andre organisasjoner raskt kunne kontakte Bestseller og be dem om å støtte ofrene og deres familier.

Samlet har Bestseller omkring 10.000 butikker. De selger sine produkter i mer enn 43 land, noe som gjør den til en av de største motekjedene i verden. Selskapet omsetter for om lag 23 milliarder kroner i året.