Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Grønnere landbruk og kosthold kan gi store gevinster

Kutt i kjøttkonsum, og omlegging av landbruket til å produsere mer fôr og grønt, vil gi økt selvforsyning og mindre klimagassutslipp. 

Redusert kjøttforbruk betyr mye for klima, miljø, selvforsyning, dyrevelferd og folks helse. (Foto: Colourbox)
Redusert kjøttforbruk betyr mye for klima, miljø, selvforsyning, dyrevelferd og folks helse. (Foto: Colourbox)

Kutt i kjøttkonsum, og omlegging av landbruket til å produsere mer fôr og grønt, vil gi økt selvforsyning og mindre klimagassutslipp. 

Ved å produsere og spise mindre kjøtt, vil vi gjøre oss mindre avhengig av importert mat og kraftfôr fra utlandet. I tillegg frigjør det jordbruksareal i utlandet og reduserer nedhogging av regnskog, ifølge en rapport fra Framtiden i våre hender.

Økt selvforsyning

Ved å redusere kjøttproduksjonen i Norge med 1/6, vil vi kunne øke selvforsyningsgraden med mellom 5 og 19 prosent avhengig av hva vi velger å dyrke på det frigjorte beitearealet. I dag er selvforsyningsgraden historisk lav og nede i 38 prosent. Det betyr at vi er fullstendig avhengige av å få mat og kraftfôr fra utlandet.

FIVH har regnet på 2 muligheter:

  1. Velger vi i hovedsak å produsere mer kraftfôr selv, kan selvforsyningsgraden øke med 5 prosent.
  2. Velger vi derimot å produsere både mer kraftfôr og mer menneskemat, kan selvforsyningsgraden øke med hele 19 prosent. Men da må vi være villige til å spise mer havre og bygg til erstatning for importert hvete og ris, og i tillegg må forbruket av norske poteter, grønnsaker og belgvekster øke.

Les mer i rapporten: Tre for prisen av en: Kutt i kjøttproduksjon hjelper miljø, selvforsyning og matsikkerhet

Arild Hermstad FIVHArild Hermstad- FN anslår at verdens jordbruksproduksjon reduseres med 2 prosent hvert tiende år. Samtidig vil etterspørselen etter mat øke med 14 prosent fram til 2100. Norge kan derfor ikke stadig øke importen av jordbruksprodukter, og gjøre seg mer og mer avhengig av at andre land skal produsere maten vår eller å legge beslag på stadig mer jordbruksareal i utlandet, mener Hermstad.

Store innsparinger i utenlandsk landbruksareal

FIVH har beregnet at Norge kan frigjøre om lag 800.000 daa landbruksareal i utlandet ved å redusere produksjon og forbruk av kjøtt med 1/6. Det tilsvarer 3.400 gjennomsnittlige norske gårder* eller 112.000 fotballbaner.**

Reduserte klimagassutslipp

I tillegg vil klimagassutslippene fra det norske jordbruket bli redusert med 360.000 tonn CO2-ekvivalenter årlig – eller over 8 prosent av jordbrukets samlede utslipp i 2015 (som var på 4 millioner 400.000 tonn CO2-ekvivalenter). Mindre behov for import av mat og kraftfôr vil i tillegg redusere Norges «fotavtrykk» i form av klimagassutslipp fra jordbruk i utlandet. Så til sammen vil vi kunne redusere klimagassutslippene fra norsk og utenlandsk jordbrukssektor med om lag en halv million tonn CO2-ekvivalenter årlig - trolig betydelig mer. Det tilsvarer utslippene fra 185.000 biler.*** 

- Men dette forutsetter imidlertid 2 ting; At vi IKKE bygger ned det norske jordbruksarealet, og at vi IKKE øker importen av ferdige kjøttprodukter, men at det innføres tiltak som reduserer Kari og Olas totale kjøttforbruk, sier Hermstad

-Mange kutter en kjøttmiddag i uka og erstatter den med en vegetarisk rett. Det er et enkelt miljøtiltak, og bonusen er bedre helse. Målet er at en veggisdag i uka skal bli til flere, når folk oppdager hvor godt og enkelt det er, sier Arild Hermstad.

For å få til redusert kjøttforbruk mener FIVH det er nødvendig å:

  • Øke prisen på kjøtt ved en særavgift eller ved full moms.
  • Endre omsetningsloven slik at det blir slutt på den massive markedsføringen av kjøtt.
  • Dessuten må det bli forbudt å selge kjøtt med tap, slik dagligvarekjedene gjør for å lokke kunder til butikkene sine. Ribbe til 29 kroner kiloen i hele november og desember gjør at festmat blir bikkjemat.

Last ned rapporten

pdf Tre for prisen av en: Kutt i kjøttproduksjon hjelper miljø, selvforsyning og matsikkerhet (1.04 MB)


____________________________________
*    Med en gjennomnsittlig størrelse på 235 dekar
**  11-baner, internasjonale mål
***Snittutslipp per gjennomsnittsbil per år på 2,70 tonn CO2e

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!