Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Hemmeleghald i halvparten av klesbransjen

Mange kleskjeder har offentleggjort kva fabrikkar dei kjøper klede frå, men halvparten av bransjen held sine leverandørlister hemmeleg.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Mange kleskjeder har offentleggjort kva fabrikkar dei kjøper klede frå, men halvparten av bransjen held sine leverandørlister hemmeleg.
Minirapport

Tittel: Hemeleghald i halvparten av klesbransjen
Forfatter: Heidi Lundeberg
Utgitt år: 2016
Utgiver: Framtiden i våre hender
Last ned

Ei ny undersøking frå Framtiden i våre hender viser kva kjeder som er opne om leverandørane sine og kor stor marknadsdel dei har i Noreg.

Dei fire største praktiserer openheit

Undersøkinga viser at kleskjeder tilsvarande 42-50 prosent av den norske marknaden no er opne om sine leverandørar. Analysa viser også at dei fire klesaktørene som sel mest klede i Noreg no praktiserer openheit.

 – Det er svært gledeleg å sjå at dei største kleskjedene har opna opp, seier leiar i Framtiden i våre hender Arild Hermstad.

– Leverandørlistene er viktige for å kunne stille kleskjedene ansvarlege når arbeidsulykker skjer eller faglege rettar brytast. Opne lister er  eit av fleire viktige skritt på vegen til levelønn og gode arbeidsforhold blant arbeidarane som syr våre klede.

Framtiden i våre hender og internasjonale organisasjonar har pressa på for ein meir gjennomsiktig bransje, men den ferske rapporten viser at det likevel er ei rekkje store merkevarer ikkje har publisert sine leverandørlister på nett.

Behov for etikklov

– Fortsatt mangel på innsyn når det gjelder hvor varene vi kjøper produseres, og under hvilke forhold, viser behovet for ein etikklov, seier Hermstad. En slik lov vil neppe pålegge kleskjeder å opne sine lister. Derimot kan kravet om større åpenhet om enkeltfabrikker mest sannsynig gjøre at enda flere aktører velger å opne døren helt.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!