Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Matkastingen går ned, men for sakte

Vi kaster 12 % mindre mat enn i 2010. Dessverre går utviklingen for sakte, og klimaavtrykket fra matkasting er om lag det samme som for fem år siden.

Vi kaster 12 % mindre mat enn i 2010. Dessverre går utviklingen for sakte, og klimaavtrykket fra matkasting er om lag det samme som for fem år siden.


 - Det er bra at forbrukerne nå kaster mindre brød, men klimaavtrykk er det samme fordi vi kaster f.eks. mer kjøtt som er belastende for miljøet. Vi trenger en matkastelov for å få fortgang i reduksjonen av matsvinn, sier Arild Hermstad.

Nye tall

Østfoldforskning la i 27. september frem nye tall for hvor mye mat nordmenn kaster i året. Reduksjonen er størst for brød og bakervarer, mens svinnet av kjøtt og andre klimabelastende matvarer har gått litt opp. Konsekvensen av det er at klimabelastningen fra matsvinnet ikke har gått ned. Det ligger fremdeles på omtrent en million tonn CO2-ekvivalenter. Det tilsvarer et årlig utslipp fra 400.000 biler.

- For å virkelig få redusert miljøkostnaden, må butikkene nå stanse all dumping av pris på kjøtt, slik vi ser både rundt jul og grillsesong, sier Hermstad.

Verdien av matsvinnet er målt til 20,3 milliarder kroner per år. Forbrukernes andel tilsvarer 6.200 kroner per husholdning

- Framover blir det viktig å kartlegge matsvinn i andre ledd, blant annet primærnæringer og storhusholdninger, sier Hermstad.

Målt per innbygger har det totale matsvinnet, inkludert bransjen, gått ned 12 prosent fra 2010-2015.

Svinnet fordeler seg slik:

  • 61 prosent fra forbrukere
  • 21 prosent fra næringsmiddelindustrien
  • 17 prosent fra dagligvarehandelen
  • 1 prosent fra grossistene

Hvis utviklingen fortsetter (12 prosent nedgang hvert femte år), er matsvinnet i Norge halvert ca 2042-2043 sammenlignet med 2010.

- Format-prosjektet skal ha honnør for å ha oppnådd en relativt sterk reduksjon, og for å ha fremskaffet svært mye god kunnskap om matsvinn i Norge. Framover blir det viktig å kartlegge matsvinn i andre ledd, blant annet primærnæring (jordbruk/fiskeri osv), storhusholdninger, sier Hermstad.

Kontakt
Leder Arild Hermstad: 980 36 762
Kommunikasjonssjef Sindre S Tollefsen: 926 30 315

blog comments powered by Disqus