Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fagforening ber om boikott av pol-vin

Arbeiderne på Robertson Winery i Sør-Afrika er i streik for høyere lønn. Nå får arbeiderne støtte fra en internasjonal kampanje.

Foto Creative commons 2.0:  Ian Alexander Martin
Foto Creative commons 2.0: Ian Alexander Martin
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Arbeiderne på Robertson Winery i Sør-Afrika er i streik for høyere lønn. Nå får arbeiderne støtte fra en internasjonal kampanje.

Kjøper du sørafrikansk vin på polet, har du sannsynligvis vurdert en av vinene fra Robertson Winery. Vinmonopolet har for tiden åtte viner fra produsenten, fire hvite og fire røde. Robertsons boks-viner, en Chardonnay og en Cabernet Sauvignon, solgte til sammen 90.000 liter første halvår i 2016. Samlet utsalgspris lå på 11 millioner kroner. 

Arbeiderne ved Robertson Winery er nå i streik, og har bedt om boikott av vinen til arbeidskonflikten er løst. Eierne og arbeiderne ved Robertson Winery har flere ganger vært i konflikt. Framtiden i våre hender intervjuet arbeiderne ved en av gårdene som tilhører Robertson i 2010:

Ryddet opp i 2010 – nye problemer i 2011

Bitre dråper i vin fra Sør-Afrika

På Robertson Winery jobber det 251 arbeidere. De tjener til sammen 19 millioner rand i året, noe som tilsvarer like under 11 millioner kroner. Verdien av salget på de to mest populære vinene på bare et halvt år i Norge, kunne altså ha dekket gårdsarbeidernes lønninger i et helt år.

I august 2016 gikk de 200 fagorganiserte arbeiderne ut i streik med krav om månedslønn på 8500 rand, ca 4800 kroner. Forhandlingene hadde da pågått i fire måneder, uten enighet. I tillegg til økt lønn, krever fagforeningen mulighet for fagorganisering hos leverandørene til Robertson Winery, at fagbevegelsen ikke motarbeides og at fagforeningen får sitte i en komite som følger opp hvorvidt Systembolagets etiske retningslinjer følges.

Arbeiderne er organiserte i CSAAWU (Commercial, Stevedoring, Agricultural and Allied Workers Union). Lønnskravet er basert på hva fagforeningene mener er en levelønn på landsbygda i Sør-Afrika. Lønnskravet tilsvarer en lønnsvekst på over 50 prosent. Arbeidsgiversiden har tilbudt 8 prosent, noe som ligger litt over inflasjonsveksten på 6-7 prosent i året.

Vingårdene i Sør-Afrika er preget av dype skiller mellom de hvite, rike farmeierne og de fattige farmarbeiderne. Robertson Winery, som FIVH besøkte i 2010, har flere ganger opplevd både arbeidskonflikt og anklager om at fagforeningen blir motarbeidet. Vinmerket er et kooperativ i Robertson, ca halvannen time utenfor Cape Town, hvor flere vingårder er mediere. Trolig leverer rundt 30 gårder vin til kooperativet.

De nordiske vinmonopolene har felles etiske retningslinjer og samarbeider om å følge opp hver enkelt importør og vingård. Både Systembolaget og Vinmonopolet har gransket forholdene ved Robertson Winery.

CSAAWU har selv oppfordret til boikott av Robertson Winery til konflikten er løst. I Sverige har Afrikagrupperna og kampanjen Rättvis vin startet støttekampanje for CSAAWU og vært i møte med Systembolaget for å diskutere arbeidskonflikten. Det finnes også en internasjonal underskriftskampanje til støtte for CSAAWU, i tillegg til støttegruppe på Facebook.

De streikende arbeiderne i Robertson demonstrerer daglig utenfor vingårdene, mens inngangen til gårdene nå er bevoktet av væpnede sikkerhetsvakter, ifølge bilder på fagforeningens Facebook-side. (lenke).

Det er opprettet en egen underskriftskampanje og Facebook-gruppe til støtte for streiken.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!