Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Folk som gjør noe med matkastingen

Heldigvis finnes det ildsjeler, gründere og kokker som redder maten fra søpla 
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Heldigvis finnes det ildsjeler, gründere og kokker som redder maten fra søpla 

Flere og flere organisasjoner, institusjoner og bedrifter gjør sitt for å bekjempe matkasting. Her møter du noen av dem:

Restaurantmat til 20 kroner

Tjenesten Too Good To Go har på kort tid rukket å få 80 000 brukere Norge. Konseptet er enkelt: Ulike serveringsteder registrer mat de har til overs, og du kjøper den i app-en eller på nettsiden, og henter rett før stengetid. – Det er stor pågang og vi blir fort utsolgt! Derfor jobbes det nå med å få flere butikker til å bli med på ordninga, sier Sophie Wiik i Too Good To Go. 

sophie650
– Miljøsaken motiverer meg til å jobbe med matkasting. Målet er null matkasting og da trengs ulike tilnærminger. Vår tjeneste er kjapp og enkel å ta i bruk, både for bedrifter og forbruker, sier Wiik.

Studenter bekjemper matsvinn med billig gourmetmat

Studenter på Universitet i Oslo kan på Kafeen «Kutt gourmet» kjøpe et billig måltid laget av overskuddsmat, eller mat som ellers ville blitt kastet. Kokkene bruker de råvarene som er tilgjengelig og lager rundt 200 deilige retter daglig.
kutt lenekvale1 fotohanneeholst sio650
Lene Kvale er konsulent for Kutt Gourmet og serverer her bærekraftig lunsj til studentene. Foto: Hanne Holst, SiO.

Se video om kafeen her: 

Støtt innføring av matkastelov med din underskrift!

Selger billig istedenfor å kaste

På Vestby har billigbutikken Holdbart.no blitt veldig populær. Der finner du mat med kort holdbarhet eller med feil på innpakningen som ikke butikkene vil ha. Maten selges med opptil 90% rabatt.

– Vi har blitt overasket over det store volumet mat vi får fra industrien, sier en av gründerne, Thor Johansen. – Mange forbrukere er alt for redde for utløpsdatoen. Derfor er det viktig at folk får erfare hvor lang holdbarhet mat egentlig har. Hos oss er det så billig at det senker terskelen for å prøve, sier Johansen. 

holbart650
Thor Johansen og Trond Laeng er folka bak Holdbart.no. Holdbart åpner snart butikk på nett og i Fredrikstad, i tillegg til at de ser på muligheter for å åpne i Oslo.

To millioner måltider reddet fra søpla

Matsentralen i Oslo oppbevarer og distribuerte i 2015 åtte hundre tonn overskuddsmat til frivillige organisasjoner. De har stor kjøle- og frysekapasitet og kan ta imot store partier med mat og fordele den til organisasjoner som deler ut mat. Etter press fra bl. a Framtiden i våre henders sitt lokallag i Trondheim, er nå arbeidet med å etablere en Matsentral der underveis.

matsentralen650
Daglig leder i Matsentralen i Oslo, Cristiano Aubert, har som mål å dele ut to million måltider i 2016. Foto: Matsentralen.

Deler ut tonnevis av mat til matfattige

Organisasjoner som Blå Kors, Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen og Fattighuset deler hvert år ut tonnevis av mat til mennesker som trenger det.
sten650
- Årlig serverer vårt kontaktsenter i Oslo 50 tonn mat, og deler ut 20 000 bæreposer med mat. Maten kommer fra matbutikker og industrien, men vi får dessverre ikke tilstrekkelig mat til å dekke behovet, sier Sten Magne Berglund i Blå Kors.

Tips oss gjerne om folk som bidrar mot matkasting i kommentarfeltet!

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!