Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Jonas sviktet da Erna avslørte Ryanair

Arbeiderpartiet lot seg lure av etikkverstingen Ryanair.
Foto: Creative commons Frank Da Silva
Foto: Creative commons Frank Da Silva
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Arbeiderpartiet lot seg lure av etikkverstingen Ryanair.

Ryanair sa i vår at de ville flytte ut fra Norge, angivelig på grunn av flyseteavgiften. Men tre måneder etter at avgiften, er innført er selskapet nå i full gang med en priskrig på flybilletter og har flyttet deler av virksomheten til Gardermoen. I følge flere eksperter på luftfart som Dagbladet har snakket med, er Ryanair ute etter å vokse kraftig i det norske markedet fremover. 

Det etterlater en vond smak i munnen. Både Arbeiderpartiet, Senterpartiet, store deler av fagbevegelsen og andre gikk rett på Ryanairs limpinne, og var klart motstandere at den betimelige flyseteavgiften. Ryanair, selve garantisten for driften på Rygge flyplass, hadde helt andre grunner for å flytte enn det de oppga.

De brukte flyseteavgiften i et spill for å holde prisene fortsatt uansvarlig lave på sine fly til og fra utlandet. De er konsekvent mot alle reguleringer av trafikken, enten det er kvoter eller avgifter. Før flyseteavgiften ble innført slapp de unna både CO2 avgift, mva på sine ruter, og de opererte med lave priser og gunstige betingelser på Rygge.  Disse forholdene, kombinert med en milelang liste over brudd på etikkregler over hele kloden, burde kanskje fa Arbeiderpartiet til å forstå at de burde støttet avgiften?

Solberg-regjeringen har på sin side vist at det er litt grønnfarge å spore. Erna og Siv fortjener all mulig honnør for å se bort fra kravene fra Ryan Air, og de vanvittige skremslene fra NHO Luftfart. Der ble det hevdet at tusenvis av arbeidsplasser var i fare, samtidig som avgiften ikke ville ha noen effekt på utslippene.

 Jonas Gahr Støre og Ap er altså villige til å ofre klimahensyn til fordel for et selskap som er kjent for notorisk å dumpe arbeiderrettigheter og som har drevet en utpressingspolitikk mot myndighetene i Norge. Selskapet er kjent for å drive med dette overfor alle land hvor de opererer. Ap sin motstand mot avgiften er en kraftig påminner om at partiet som regel er på feil side i miljøpolitikken. Når de også har latt seg påvirke av arbeidsgiverorganisasjonens NHOs korstog mot avgiften, ja så er det all grunn til å være skuffet.

Hvor troverdig er Jonas sitt prat om grønt skifte, sånn egentlig?