Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Så lenge holder "Best før"-maten

Her er ekspertenes råd om hvor lenge mat merket med «Best før» holder etter utløpsdatoen.

Bruk sansene framfor å stole blindt på utløpsdatoen, oppfordrer Kenneth Melsom-Johansen i Orkla.
Bruk sansene framfor å stole blindt på utløpsdatoen, oppfordrer Kenneth Melsom-Johansen i Orkla.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Her er ekspertenes råd om hvor lenge mat merket med «Best før» holder etter utløpsdatoen.

Flere undersøkelser viser at mange nordmenn ikke er klar over forskjellen på «Best før» og «Siste forbruksdag». Det fører til at vi kaster unødvendig mye mat. «Best før»-maten er ofte spiselig lenge etter at holdbarhetsdatoen har gått ut.

Vi har spurt Kenneth Melsom-Johansen, kokk og produktutvikler i Orkla Foods, om hvor lenge «Best før»-maten egentlig holder. 

Artikkelen fortsetter under videoen

– Det er stor forskjell på «Best før» og «Siste forbruksdag», forklarer Kenneth Melsom-Johansen i Orkla Foods. Han oppsummerer forskjellene slik:

 • Best før: Kan for eksempel miste noe smak og farge etter utløpsdato, men er som regel spiselig – og god – lenge etter at datoen er utløpt.
 • Siste forbruksdag: Kan bli helsefarlig etter utløpsdato. Her må man være mer forsiktig. 

– Lukt, se og smak

Kenneth Melsom-Johansen oppfordrer oss til å bruke sansene, og ikke kaste mat på autopilot. 

– Lukt på maten, sjekk at den ser OK ut og prøv deg fram. Da vil du nok oppdage at det er fullt mulig å spise mat som har gått ut på «Best før»-dato, sier Orkla-kokken.

– Tørking og hermetisering hindrer bakterievekst. Ingen bakterier kan leve i et produkt uten vann, og hermetiseringsprosessen dreper alle bakterier, forklarer Johansen.

Orkla Foods oppgir disse estimatene på hvor lenge varene deres holder etter at "Best før"-datoen er utløpt (gjelder i uåpnet tilstand):

 • Makrell i tomat: Forutsatt at emballasjen er tett, ikke blåst eller deformert på noen måte er disse hermetikkproduktene trygge å spise i årevis etter «best før» datoen har gått ut.
 • Leverpostei, hermetisk: Forutsatt at emballasjen er tett, ikke blåst eller deformert på noen måte er disse hermetikkproduktene trygge å spise i årevis etter «best før» datoen har gått ut. 
 • Syltetøy, uåpnet: Syltetøy og saft taper seg i farge og smak, men blir ikke farlig å spise på noe tidspunkt. Hvis det ser bra ut og smaker godt er det trygt å spise.
 • Sylteagurk og andre konserverte grønnsaker på glass: Her er det også farge og smak som gjelder. Hvis det ser ok ut og smaker godt er det trygt å spise. 
 • Nugatti, Sjokade, Banos, Sunda: Søtpålegg kan skille ut fett eller få harsk smak fra nøtter eller olje, men igjen så går det på smak og ikke mattrygghet. Hvis det smaker godt, er det trygt.
 • Ketsjup og sennep: Kan gjære eller utvikle melkesyrebakterier etter at best før-datoen har utgått. Det er ufarlig, men produktene vil ikke smake godt. Så lenge smaken er ok, er det trygt å spise.
 • Saft: Som syltetøy kan saft tape farge og smak, men blir ikke farlig å drikke på noe tidspunkt. 
 • Tørkede og hermetiserte middagsprodukter, for eksempel suppe og gryteretter: Trygge å spise etter utløpsdato, men kan miste noe smak og farge. Angitt «best før»-dato er typisk 2 år, vil være helsemessig trygge i flere år etter utløpsdatoen. 
 • Tørre Vestlandslefser: Kan spises lenge etter utløpsdatoen, men kan smake litt «gammelt».
 • Tørre bakeprodukter: Ufarlig å spise etter utløpsdato, men kan miste noe smak og få endret konsistens. Bakeprodukter med gjær kan heve mindre. Inneholder bakeproduktene frø, må man være oppmerksom på at de kan harskne. 
 • Krydder: Kan holde i flere år etter utløpsdato, men kan miste noe smak. Krydder bør oppbevares tørt, og i så jevn temperatur som mulig. En krydderhylle rett ved kjøkkenvifta er en dårlig idé.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!