Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kullgigant kastes ut av Oljefondet

Framtiden i våre hender har bidratt til at Oljefondet kvitter seg med miljøversting og kullgigant Duke Energy.

Duke Energy sitt kullkraftverk i Belews Creek, Nord-Carolina Foto: Creative commons Waterkeeper Alliance Inc.
Duke Energy sitt kullkraftverk i Belews Creek, Nord-Carolina Foto: Creative commons Waterkeeper Alliance Inc.

Framtiden i våre hender har bidratt til at Oljefondet kvitter seg med miljøversting og kullgigant Duke Energy.

Under kullkampanjen mot Oljefondet i 2015 ble Duke Energy klagd inn til Etikkrådet. 7. September fulgte Norges Bank Etikkrådet tilrådning om at selskapet «utelukkes etter en vurdering av risikoen for alvorlig miljøskade».

Stor investering

Det amerikanske kullselskapet Duke Energy har vært en av Oljefondets (Statens Pensjonsfond Utland) største investeringer. I 2014 var Oljefondet investert for 5,2 milliarder kroner i aksjer og rentepapirer, i 2015 var investeringene på 4,6. Onsdag 7. september varslet Norges Bank at de selger seg helt ut av Duke Energy og deres datterselskaper.

Internasjonalt samarbeid

Waterkeepers Alliance i USA klagde inn Duke Energy til Etikkrådet som en del av kullkampanjen mot Oljefondet mai 2015, arrangert av Framtiden i våre hender, Greenpeace Norge og den tyske organisasjonen urgewald.

Miljøfarlig aske fra kullkraftverk

Donna Lisenby fra Waterkeepers Alliance kunne beskrive hvordan Duke Energy gjentatte ganger har lekket miljøfarlig aske fra kullkraftverkene ut i elver og drikkevann flere steder i USA. Selskapet ble ilagt en kjempebot etter forurensingsskandale i 2015.

Tiltak ikke gode nok for Etikkrådet.

Etikkrådet har i sin begrunnelse påpekt de gjentatte tilfellene av miljøskadelig utslipp fra Duke Energy, og at det er grunn til å tro at dette vil fortsette i mange år framover. Selskapets planer for å tette de enorme, åpne lagrene av flytende aske fra kullkraftverkene vil ikke være ferdige før om mellom 10 og 15 år.

Lenke til Etikkrådets redegjørelse.

Kullutsalg

Norges Bank har tidligere i år annonsert at har solgt seg ut av 52 kullselskaper, og vurderer ytterligere 40 i tråd med kullvedtaket i Stortinget i fjor. Det slo fast at Oljefondet ikke skal investere i selskaper som driver kullgruver eller kullkraftverk. Utelukkelsen av Duke Energy er derimot en utestengelse som er basert på selskapets egen praksis, og at det er stor fare for at dette vil fortsette i de neste årene. Den offentlige redegjørelsen fra Etikkrådet er derfor en viktig anerkjennelse av arbeidet til miljøorganisasjonene i USA som har kjempet for å få erstatning fra Duke Energy, samt en stans i utslippene.

Du kan lese mer om Duke Energy i rapporten «Still Dirty, Still Dangerous», utgitt av urgewald, Framtiden i våre hender og Greenpeace Norge.