Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Butikkene kaster 60.000 bananer hver dag

Norske butikker kaster 60.000 bananer, 100.000 gulrøtter og 210.000 poteter hver dag. Framtiden i våre hender ønsker en matkastelov som pålegger butikker og matprodusenter å gi bort spiselig mat de ikke får solgt til veldedige organisasjoner.

Norske butikker kaster 60.000 bananer, 100.000 gulrøtter og 210.000 poteter hver dag. Framtiden i våre hender ønsker en matkastelov som pålegger butikker og matprodusenter å gi bort spiselig mat de ikke får solgt til veldedige organisasjoner.

En beregning fra Framtiden i våre hender viser at norske butikker kaster 25.000 tonn frukt og grønnsaker hvert år. Brutt ned på enkeltfrukter og grønnsaker utgjør det mer enn 200.000 poteter, mer enn 100.000 gulrøtter og nær 60.000 bananer.

 Så mye kaster butikkene i løpet av et døgn:

VareAntall per døgn
Appelsiner 27000
Bananer 60000 
Epler 68000 
Pærer 18000 
Brokkoli 6000 
Blomkål 4000 
Gulrøtter 103000 
Kålrot 3000 
Løk 60000 
Slangeagurker 8000 
Tomater 79000 
Poteter 210000 

 

Mye av denne maten kunne vært spist. Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, mener tallene er et godt argument for en matkastelov i Norge.

– Å kaste spiselig mat er en avsindig sløsing med ressurser. Når veldedige organisasjoner trenger maten butikkene kaster for å dele ut til trengende, blir det enda mer absurd. Derfor mener Framtiden i våre hender at norske politikere bør pålegge butikkene å gi bort spiselig mat de ikke får solgt, fastslår Arild Hermstad.

Se hele utregningen her (Excel-regneark, 224 kB)

Forutsetninger i utregningen:

  1. Tallene gjelder bare svinn i dagligvarebutikker. Det totale svinnet er langt høyere.
  2. Butikkene rapporterer ikke svinn på enkeltfrukt- og grønnsaksnivå, men for frukt under ett og grønnsaker under ett. Vi antar at svinnet av forskjellige typer frukt og grønt er proporsjonalt med forbruket av forskjellige typer frukt og grønt, og at det dermed kastes mer bananer (som vi spiser mye av) enn kålrot (som vi spiser mindre av).
  3. Butikkene oppgir ikke hvor mye mat de kaster målt i vekt, men i økonomisk andel av omsetning. Vi antar i beregningene at økonomisk andel av omsetning = vektandel av omsetning.
blog comments powered by Disqus