Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Så mange brød kaster butikkene i løpet av ett minutt

Norske butikker kaster 54 brød i minuttet. 28 millioner brød i året. Samtidig har organisasjoner som Blå Kors for lite mat til å dekke behovet til vanskeligstilte.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norske butikker kaster 54 brød i minuttet. 28 millioner brød i året. Samtidig har organisasjoner som Blå Kors for lite mat til å dekke behovet til vanskeligstilte.

Se video:Gi bort, ikke kast.

- Dette er god mat som vi kunne gitt til folk som trenger det, sier Sten Magne Berglund. Han er kommunikasjonssjef i Blå Kors, en organisasjon som har tilbud for rusavhengige og vanskeligstilte i hele landet. Årlig serverer deres kontaktsenter i Oslo 50 tonn mat, og deler ut 20 000 bæreposer med mat.

Matkastelov

Blå Kors støtter Framtiden i våre henders forslag om å opprette en matkastelov, som pålegger matprodusenter og dagligvarebutikker å gi bort mat de ikke får solgt til veldedige formål.

Støtt innføring av matkastelov med din underskrift!

Beregningen

Anslagene på hvor mye brød vi spiser varierer. Bakeri- og konditorbransjen i Norge oppgir at nordmenn spiste 52 kilo brød per person i 2014. Opplysningskontoret for brød og korn oppgir 36,7 kilo per person.

Vi legger gjennomsnittet av disse to til grunn i våre beregninger, altså 44 kilo brød per person.

Et brød veier i snitt veier ca 750 gram. Det betyr at gjennomsnittsnordmannen spiser 59 brød i året. Med et folketall på drøyt 5,2 millioner, betyr det at vi hvert år kjøper mer enn 300 millioner brød.

Det fins ingen offisiell statistikk på hvor mye brød – eller andre varer – norske butikker kaster per år. Derimot vet vi omtrent hvor mye brød butikkene kaster målt som andel av omsetning. I 2014 utgjorde svinnet i kategorien «ferske bakervarer» 8,5 prosent av omsetningen.

Legger vi det til grunn, betyr det at norske butikker forsøker å selge mer enn 28 millioner flere brød enn de får solgt – hvert år.

Per dag utgjør det 78.000 brød.

Per time blir det 3.250 brød.

Per minutt: 54 brød.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!