Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Så mange brød kaster butikkene i løpet av ett minutt

Norske butikker kaster 54 brød i minuttet. 28 millioner brød i året. Samtidig har organisasjoner som Blå Kors for lite mat til å dekke behovet til vanskeligstilte.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norske butikker kaster 54 brød i minuttet. 28 millioner brød i året. Samtidig har organisasjoner som Blå Kors for lite mat til å dekke behovet til vanskeligstilte.

Se video:Gi bort, ikke kast.

- Dette er god mat som vi kunne gitt til folk som trenger det, sier Sten Magne Berglund. Han er kommunikasjonssjef i Blå Kors, en organisasjon som har tilbud for rusavhengige og vanskeligstilte i hele landet. Årlig serverer deres kontaktsenter i Oslo 50 tonn mat, og deler ut 20 000 bæreposer med mat.

Matkastelov

Blå Kors støtter Framtiden i våre henders forslag om å opprette en matkastelov, som pålegger matprodusenter og dagligvarebutikker å gi bort mat de ikke får solgt til veldedige formål.

Støtt innføring av matkastelov med din underskrift!

Beregningen

Anslagene på hvor mye brød vi spiser varierer. Bakeri- og konditorbransjen i Norge oppgir at nordmenn spiste 52 kilo brød per person i 2014. Opplysningskontoret for brød og korn oppgir 36,7 kilo per person.

Vi legger gjennomsnittet av disse to til grunn i våre beregninger, altså 44 kilo brød per person.

Et brød veier i snitt veier ca 750 gram. Det betyr at gjennomsnittsnordmannen spiser 59 brød i året. Med et folketall på drøyt 5,2 millioner, betyr det at vi hvert år kjøper mer enn 300 millioner brød.

Det fins ingen offisiell statistikk på hvor mye brød – eller andre varer – norske butikker kaster per år. Derimot vet vi omtrent hvor mye brød butikkene kaster målt som andel av omsetning. I 2014 utgjorde svinnet i kategorien «ferske bakervarer» 8,5 prosent av omsetningen.

Legger vi det til grunn, betyr det at norske butikker forsøker å selge mer enn 28 millioner flere brød enn de får solgt – hvert år.

Per dag utgjør det 78.000 brød.

Per time blir det 3.250 brød.

Per minutt: 54 brød.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!