Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Luksusmerker hemmeligholder produksjon

Merker som Mulberry, Louis Vuitton, og Michael Kors nekter å gi ut informasjon om hvordan de produserer lærveskene sine.

Merker som Mulberry, Louis Vuitton, og Michael Kors nekter å gi ut informasjon om hvordan de produserer lærveskene sine.

Rapport

Tittel: Giftig luksus
Undertittel: En kartlegging av luksusmerker og kleskjeder sin bevissthet rundt lærproduksjon
Forfatter: Charlotte Ruud Granum
Utgitt år: 2016
Utgiver: Framtiden i våre hender
Last ned

Omsetningen av dyre merkevesker har økt betraktelig de siste årene. Rapporten Giftig luksus viser at merker og kjeder som produserer lærvesker og annet tilbehør, viser liten vilje til åpenhet om hvor og hvordan læret i disse produktene er produsert.

Liten vilje til åpenhet

- Lærindustrien har enorme utfordringer med tanke på miljø og menneskerettigheter. Det er derfor alvorlig at flertallet av de inviterte veskeprodusentene ikke har svart eller ønsket å delta i Framtiden i våre henders undersøkelse, sier leder Arild Hermstad.

Store bransjeproblemer

Skinn og lær blir i hovedsak produsert i Asia og det har gjentatte ganger avdekket elendig forhold. I garveprosessen som klargjør læret benyttes det en rekke giftige stoffer som fører til store skader på mennesker og natur.

Sju merker og kjeder ble invitert til å delta i undersøkelsen. 

Ønsket å delta:

  • H&M
  • Varner-gruppen
  • Lindex

Ønsket ikke å delta:

  • Mulberry

Ikke besvart etter gjentatte henvendelser:

  • Morris/Venue Retail A
  • Michael Kors
  • Louis Vuitton

Tause luksusmerker

- Ingen av luksusmerkene vi har kontaktet ønsket å være med. De må ta etikken på alvor, og være åpne om hvordan og hvor læret i varene deres produseres, sier Hermstad.

Lite fokus på graving

Rapporten viser at det generelt er lite fokus på garving og lær hos de utvalgte merkene og kjedene. Det finnes lite eller ingen informasjon om disse temaene i deres etiske retningslinjer eller på deres hjemmesider, og selskapenes manglende fokus gjenspeiles i besvarelsene.

Positivt fra H&M

H&M får skryt i rapporten for å være oppmerksomme på problemene som finnes i garverisektoren. Det er også positivt at de følger FNs (UNIDO) retningslinjer for å bedre forholdene i garveriindustrien. H&M oppgir likevel ikke navn på garveriene de benytter, noe som gjør det bortimot umulig å etterprøve kleskjedens etikkpåstander.

Varner-gruppen bra på åpenhet.

Varner-gruppen oppgir navn på garveriene de benytter. De er den eneste av aktørene i kartleggingen som er åpne om dette. På den andre siden har de mindre kunnskap om hvordan garvingen av læret foregår.

Ikke lær fra Bangladesh

Ingen av de tre kleskjedene som har deltatt i undersøkelsen benytter lær som kommer fra Bangladesh. Det begrunner de med at garverisektoren i landet er regnet for å slite med store problemer knyttet til miljø og menneskerettigheter. 

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -