Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Matvinneren

Selina Juul har fått rockestjernestatus for kampen mot matsvinn
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Selina Juul har fått rockestjernestatus for kampen mot matsvinn

Mange av tiltakene mot matsvinn er symptombehandlende og har blitt en grønn sovepute, hevder den danske prisbelønnede mataktivisten Selina Juul. 

Startet en folkebevegelse

Den prisbelønte 36-åringen som ifølge Aftenposten nærmest har oppnådd rockestjernestatus for sitt kompromissløse engasjement mot matsvinn mener alvor. Selina Juul har skapt en folkebevegelse mot kast av mat i hjemlandet og bidratt til en ny politisk bølge i det danske samfunnet. Rundt 50.000 støttespillere har stilt seg bak kampanjeorganisasjonen Stop Spild Af Mad som hun stiftet i 2008.

Lær av Danmark!

De danske resultatene har vakt internasjonal oppsikt. I løpet av 5 år er matsvinnet i Danmark redusert med 25 prosent. Det har spart det danske samfunnet for omkring 4,4 milliarder kroner og gjort at nabolandet i sør omtales som en global rollemodell i kampen mot matsvinn.

Travel aktivist

Vi møtte Selina Juul på et politisk møte i den danske hovedstaden en litt kjølig vårdag. Her holdt hun et foredrag for danske kommunikasjonseksperter og fortalte om hvordan kampen mot matsvinn på få år har seilt opp som et sentralt tema i dansk politikk og i dansk hverdagsliv. Kalenderen hennes er tettpakket med oppdrag og «er til tider helt sinnsyk» forteller Selina Juul i en kort prat etter foredraget på i et skjermet hjørne på en restaurant like ved Kongens Nytorv, ikke så langt fra der hun bor.

Blogger for Huffington Post og løper marathon 

Siden 2010 har hun skrevet 175 kronikker, blogg og debattinnlegg i danske og internasjonale aviser. Hun er fast spaltist i den danske kjente avisen Dagbladet Information, har blogget for Politikken og Jyllands-Posten og blogger fast i den amerikanske nettavisen The Huffington Post. Hun holder jevnlig foredrag ved danske og internasjonale mat- og miljøkonferanser. Hun var initiativtaker og primus motor til reste-kokeboken 'Stop spild af mad - en kogebog med mere' utgitt i 2011. Boka oppnådde delt andre plass i den høythengende prisen Best Sustainable Food Book in the World ved Gourmand World Cookbook Awards. Nylig løp hun sitt femte Copenhagen Marathon på 4 timer, 28 minutter og 47 sekunder. Det var ikke rekord, men en ok tid kommenterer hun på Facebook-konto. Hvor henter hun energien fra?

UFO i kjøleskapet

Den danske aktivisten takker høflig nei til mat, men tar gjerne en kopp kaffe. - Hvis jeg spiser nå får jeg ikke spist opp mat jeg har i kjøleskapet hjemme, forklarer hun. Å stoppe matsvinn i egen husholdning handler om god logistikk og planlegging. Det handler om å ta kontroll over eget kjøleskap og egen fryseboks, i følge Selina Juul. Dessverre har kjøleskapene hos mange av oss til en viss grad blitt en type «søppelkasse light», et mellomlager for mat på vei mot avfallsdunken. Det er dårlig privatøkonomi også, hevder den danske mataktivisten. I foredraget hun nettopp holdt for de danske kommunikasjonsfolkene har hun forklart begrepet UFO. Det er ikke flyvende tallerkener, men «uidentifiserte frysne objekter», alt det vi har fortrengt og puttet i små umerkede plastposer i fryseren. Det løser ingen problemer, men bare forskyver det, hevder hun.

Matkastsjokket

selina juul300Engasjementet til Selina Juul mot matkasting startet tidlig. Det begynte allerede da hun var 13 år og kom som russisk innvandrer til Danmark sammen med mor sin fra Moskva og det som den gangen var Sovjet-unionen. Det var en ny hverdag full av nye inntrykk, at store mengder av spiselig mat ble kastet rett i søppelbøtta var uvant. – Jeg kan ikke huske at vi ikke hadde nok mat noen gang hjemme i Russland den gangen, men all maten måtte spises og ikke en så mye som en skorpe eller brødbit gikk til spille. Møtet med den danske og den vestlige matkastekulturen ble et sjokk, forteller hun. Hun hadde lenge lyst til å engasjere seg og gjøre noe, men visste ikke helt hvordan.

På en ferietur med kjæresten i Kroatia fant hun løsningen. Hun ville bygge opp et nettsted og få med seg vanlige folk i kampen mot den meningsløse matkastingen. Den natten etter at jeg hadde fått ideen om å gjøre matkasting til en stor kampsak var jeg så full av energi at jeg nesten ikke fikk sove, forteller hun. Jeg kunne ikke komme fort nok i gang med det nye prosjektet, sier den danske aktivisten.
I løpet av kort tid fikk initiativet til da 28 år gamle Selina Juul landsdekkende oppmerksomhet i Danmark. Hun traff en nerve i det danske samfunnet og fikk med seg tusenvis av støttespillere etter kort tid.

Grønn sovepute

Vi har fortsatt en lang vei å gå. Det skjer mye i mange land for å skjerpe kampen mot matsvinn, men mye er kosmetisk og overfladisk. Det er viktig at vi gjør tiltak som gjør noe med selve overproduksjonen og svinnet, mener hun. Det er bra at frivillige organisasjoner for mulighet til å distribuere en del av maten som ellers ville ha blitt kastet, men det er ikke nok og det angriper ikke selve kilden til matsvinnet, hevder hun.

-Kampen mot matsvinn er ofte mer symptombehandlende enn systembehandlende og har blitt en grønn sovepute. Massiv forebyggelse er veien å gå om vi skal makte å innfri FNs bærekraftmål om å halvere matsvinn og tap av matvarer i hele verdikjeden fra jord til bord innen 2030. Når en produsent gir bort fem paller småkaker til et asylmottak skaper det velvillige overskrifter og medieoppmerksomhet, men ikke om den samme produsenten hadde forbedret produksjonen og helt forhindret svinnet, skriver hun i det siste innlegget sitt i Infomation.

Selina Juul mener også det har liten hensikt å opptre med klassisk politisk aktivisme i kampen mot matkasting og advarer mot bare å sette hornet i siden på matkjedene og matvareindustrien. De må tåle konstruktiv kritikk selvfølgelig, men vi trenger et bredt samarbeid. Industrien og alle de kommersielle aktørene må være en del løsningen. Derfor tror jeg på partnerskap og samarbeid, mer enn rendyrket konfrontasjon, sier Selina Juul.

Artikkelen er skrevet til Framtiden i våre hender magasinet nr.2 2016

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!