Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

– Spar 10 000 ved å halvere matkasting

Vi kan spare både penger og miljøet ved å redusere matsvinn, sier Elisabeth Riise Jenssen

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Vi kan spare både penger og miljøet ved å redusere matsvinn, sier Elisabeth Riise Jenssen

Framtiden i våre hender var på Aftenpostens Matfestivalen på Youngstorget der snakket vi med folk om hvorfor vi kaster så mye mat, og hva vi kan gjøre for å redusere det. Se video fra festivalen her:


fivh portretter 208
- Hvert år kaster nordmenn i gjennomsnitt 350 000 tonn mat rett i søpla. Mange tror at mesteparten av matsvinnet skjer i butikker og i matproduksjonen, men det stemmer faktisk ikke. Heldigvis er det enkelt å gjøre noe med, sier Riise Jenssen som har skrevet masteroppgave om matkasting og nå jobber i Framtiden i våre hender.

Kaster mest hjemme

Over 70% av det totale matsvinnet skjer hjemme på ditt og mitt kjøkken: 46,3 kg mat i året per nordmann- og kvinne. Det er det flere grunner til, og noen av dem er vanskeligere å legge merke til enn andre.

- Nordmenn er opptatt av å ta vare på maten. Hele 80 prosent av oss sier at vi får dårlig samvittighet når vi kaster mat. En barnefamilie vil på ett år spare rundt 10 000 kroner på å halvere matkastingen sin, sier Jensen.

Butikk-fella

Mye av årsaken til forbrukeres matsvinn starter i butikken. Mye av handlingen foregår på impuls og vi blir enkle ofre for matbutikkenes mange sjarmerende lokketilbud. Derfor ender vi opp med mye mat vi ikke trenger.

Ni enkle tips til hvordan du kan ta bedre vare på maten din. Les mer om Matvettreglene her

Store gevinster

Framtiden i våre henders beregninger viser at norsk matsvinn har alvorlige miljø- og matsikkerhetskonsekvenser. Hadde vi redusert matsvinnet til 0, kunne vi:

  • Kuttet klimagassutslippene tilsvarende det årlige utslippet fra 240.000 personbiler
  • Skaffet nok mat til å mette nær 600.000 mennesker
  • Frigjort arealer tilsvarende nesten 13 prosent av Norges samlede jordbruksareal

Dette gjelder kun matsvinn fra norske husholdninger. Hadde vi inkludert svinn fra andre ledd, hadde tallene blitt betydelig høyere. 

Skrevet for magasinet Framtiden i våre hender nr. 2 2016. 

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -