Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Skoindustrien drar føttene etter seg

Merker som Ecco, Birkenstock og Camper ønsket ikke å delta i undersøkelse om forholdene til arbeiderne i leverandørkjeden.  

En arbeider klargjør skinn i et garveri i Dhaka, Bangladesh. Foto: GMB Akash
En arbeider klargjør skinn i et garveri i Dhaka, Bangladesh. Foto: GMB Akash
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Merker som Ecco, Birkenstock og Camper ønsket ikke å delta i undersøkelse om forholdene til arbeiderne i leverandørkjeden.  

Nesten halvparten av de spurte skoselskapene forholder seg stumme, viser rapport fra nettverket Change Your Shoes. Den norske aktøren Eurosko kommer forholdsvis godt ut av undersøkelsen.

Skoindustrien står for en enorm produksjon. Hvert år produseres over 24 milliarder par sko. En undersøkelse av 23 store skoselskaper viser manglende åpenhet, levelønn, organisasjonsfrihet eller muligheter for kollektive forhandlinger. Rapporten ”Trampling Workers Rights Underfoot ” er laget av nettverket Change Your Shoes (CYS) som Framtiden i våre hender er en del av.

Hemmelighold

- Kun 12 av 23 selskap ønsket å delta i undersøkelsen, hvilket betyr at urovekkende mange aktører i bransjen holder tilbake informasjon om hvordan de jobber med etikk leverandørkjeden, sier fagrådgiver Carin Leffler. 

- Noen av dem som ikke ønsker å svare på spørsmålene er kjente merker som Ecco, Birkenstock og Camper, sier Leffler.

Undersøker selskapene

I rapporten har 23 europeiske skoselskap fått spørsmål med utgangspunkt i FNs rammeverk om næringsliv og menneskerettigheter. Ifølge dette rammeverket har selskapene et ansvar for å utføre såkalte aktsomhetsvurderinger, det vil si å kartlegge hvilken risiko produksjonen medfører og hvordan brudd på menneskerettigheter kan motvirkes eller håndteres.  

Her er resultatet fra rapporten:

Disse svarte ikke på undersøkelsen:

Ara, Bally, Birkenstock, Camper, CCC, ECCO, Ferragamo, Leder & Schuh, Rieker, TODs, Wojas.

Svært trege (få bevis på at de respekterer arbeidernes rettigheter, eller gjør aktsomhetsvurderinger):

Gabor, Geox, Prada.

Noen anstrengelser (Anerkjenner og foretar aktsomhetsvurderinger, men som ikke har integrert det det fullstendig i sin virksomhet ennå):

Bata, Clarks, Deichmann, Lowa, Nilson, Mango.

På vei (selskap som kan vise til at de har prosesser for aktsomhetsvurderinger implementert, men som fortsatt har et stort forbedringspotensiale):

Adidas, Euro Sko, El Naturalista.

Progressive (selskaper som gjennomfører aktsomhetsvurderinger gjennom hele leverandørkjeden og hele tiden er i endring for å oppdage negativ påvirking på menneskerettigheter, samt redegjør for hvordan negative effekter blir adressert):

Ingen av de vurderte selskapene.

Selskapene tar ikke nok ansvar

Hovedkonklusjonen er at skokjedene ikke tar tilstrekkelig ansvar ved å gjøre grundige aktsomhetsvurderinger i sine leverandørkjeder. En aktsomhetsvurdering innebærer å identifisere, forhindre, redusere og gjøre rede for potensielle og faktiske negative påvirkninger på menneskerettigheter i virksomheten. En aktsomhetsvurdering må ta utgangspunkt i arbeidernes vilkår og sikre åpen rapportering om arbeidet som er gjort. Skobransjen kan ikke ignorere denne prosessen og trenger å holde tritt med endringene i samfunnet og forbrukernes krav om varer produsert under anstendige forhold. 

Eurosko blant de bedre

Den norske skoaktøren Eurosko, som var en av de som svarte på spørreundersøkelsen kommer relativt godt ut i rapporten. Eurosko får omtrent halvparten av skoene sine fra Asia (primært Kina og India), or resten fra Europa. De har hatt åpne leverandørliste over sine skofabrikker siden 2014 og gikk i mars 2016 offentlig ut med en liste over hvilke garverier de benytter. Selskapet har utviklet og begynt å gjennomføre aktsomhetsvurderinger. Eurosko fokuserer på helse og sikkerhet i sine etiske retningslinjer og er medlem av Initiativ for etisk handel, som er et flerpartsinitiativ som selskaper kan rådspørre når de arbeider for mer etisk produksjon i sin leverandørkjede.

Eurosko sin kommentar til rapporten kan leses her 

Flesteparten av selskapene har ikke redegjort for hvordan negative innvirkninger håndteres og kun ni av 23 selskap har publisert en holdbarhetsrapport som oppsummerer deres etikkarbeid og som er tilgjengelig for allmennheten.

Noen skokjeder eier fabrikkene

Et positivt funn er at åtte av de 12 skoaktørene som svarte på undersøkelsen produserer en del av skoene sine i egne fabrikker. Ett selskap produserer til og med alle skoene på egne produksjonssteder. Eierskap gjør det lettere for selskapene å gjennomføre forbedringer av arbeidsforholdene og de kan pålegges et langt større ansvar for egen produksjon. Et annet positivt trekk er at flesteparten av selskapene har et begrenset antall leverandører hvilket gjør det lettere å få innsikt i arbeidsforholdene og bidra til forbedringer. Tre av de tolv selskapene har all skoproduksjon eller størstedelen av produksjonen i Europa. Åtte selskap får fortsatt flesteparten av skoene sine produsert i Asia.

Problemer i sko- og lærproduksjonen

Framtiden i våre hender har tidligere rettet søkelyset mot problemene i lær- og skobransjen. I rapporten ”Der skoen trykker”  lansert våren 2015 ble det avslørt at de fire største skokjedene i Norge jobber for dårlig med å sikre at skoene de selger er produsert under gode arbeidsforhold med respekt for menneskerettigheter og miljø. I rapporten ”Thougher than Leather” fra tidligere i år, blir arbeidsmiljø og sikkerhet hos garveriene i Tamil Nadu-regionen i India undersøkt. Man fant der svært dårlige arbeidsforhold, utilstrekkelige helse- og sikkerhetspraksiser og brudd på arbeidsmiljølover og reguleringer.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!