Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Etikklov: Klar bestilling til forbrukerministeren

- Starter arbeidet så snart som mulig, sa Solveig Horne til Stortingets ønske om å utrede en etikklov. 

Foto: Alexander Helberg
Foto: Alexander Helberg
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

- Starter arbeidet så snart som mulig, sa Solveig Horne til Stortingets ønske om å utrede en etikklov. 

Mandag 13. juni vedtok et enstemmig Storting å utrede en etikklov etter forslag fra Krf, Senterpartiet og Miljøpartiet. Framtiden i våre hender har siden i høst presset på for forslaget som skal gjøre det lettere å velge etiske produkter.

- Når Stortinget nå ber regjeringen om å utrede en lov om etikkinformasjon, vil jeg gå i gang med det arbeidet så snart som mulig, og holde Stortinget orientert på egnet måte, sa Solveig Horne i sitt innlegg i Stortinget.

Forbrukerminister sa videre i sitt innlegg at hun «deler oppfatningen til komiteen om at forbrukerne skal ha en reell mulighet til å ta informerte valg når de handler», samtidig var hun usikker på om en lov var det rette tiltaket.

Åpenhet

Ib Thomsen (Frp) som har ledet arbeidet med saken sa at: «en samlet komité mener at åpenhet er et viktig prinsipp, og kun ved åpenhet vil man kunne avdekke hvordan selskapene produserer sine varer».

Palmeolje

Krf viste til hvordan erfaringen med palmeoljekampanjen var et godt eksempel på hvorfor vi trenger en lov.
- Det var nemlig miljøinformasjonsloven som var avgjørende for at organisasjoner kunne drive forbrukerrettet kampanjeinformasjon i forbindelse med kampen mot palmeolje, sa Geir Jørgen Bekkevold fra KrF fra talerstolen.

Viktigheten av frivillige organisasjoners arbeid og Sweatshop.

Flere av stortingsrepresentantene som Anne Tingelstad Wøien (Sp) og Rasmus Hansson (MDG) trakk frem hvor viktig det var at organisasjoner som Framtiden i våre hender og Regnskogfondet presser på og avdekker problematiske forhold i leverandørkjedene. Wøien sammen med Kirsti Bergstø (SV) trakk også frem at Aftenpostens arbeid med Sweatshop har vært «prisverdig» og «godt jobbet» av Aftenposten TV.

Markering på Stortinget

feiring etikklov

(Foto: Sven Larsen)

Stortingsrepresentantene Hege H Liadal (Ap), Anne Tingelstad Wøien (Sp), Une Aina Bastholm (MDG), Kirsti Bergstø (SV), Geir Jørgen Bekkevold (Krf) og feiret dagen etter forslaget sammen med Framtiden i Våre Hender , KFUK-KFUM Global og Fairtrade Norge på Stortinget tirsdag 14. juni.

- Dette er noe som engasjerer veldig. Det er så mange som etterlyser å gjøre etiske valg. Vi vet så mye om problemene i leverandørkjeden at vi ikke kan sitte stille, sa Bekkevold (Krf) etter å ha fått blomster for innsatsen. 

- Dette har vært en reise for komiteen, det er ganske stort at vi endte opp der vi gjorde. Nå skal vi dra saken videre, avsluttet Hege Liadal (AP).

Referatet fra Stortingsbehandlingen kan leses her, eller sees her.  Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte får vi gjort enda mer. Bli medlem i dag!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!