Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Gjennomslag for kampanje om etikklov

Et enstemmig storting har vedtatt å utrede en etikklov. Loven skal gi forbrukerne rett til å vite hvordan f.eks klær er produsert.

Foto: Getty
Foto: Getty
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Et enstemmig storting har vedtatt å utrede en etikklov. Loven skal gi forbrukerne rett til å vite hvordan f.eks klær er produsert.

Framtiden i våre hender startet en kampanje for en slik lov høsten 2015. Deretter ble saken løftet blant de folkevalgte av Krf, Senterpartiet og Miljøpartiet, før den fikk støtte fra Stortinget 13.juni. Regjeringen skal nå utrede etikkloven.

Enormt engasjement

De siste ukene har det vært mye engasjement for saken og kampanjen over 23 000 underskrifter.

- En utredning av etikkloven er et viktig skritt i riktig retning. Jeg vil si tusen takk til alle som har engasjert seg og til politikerne som har lyttet, sier leder i Framtiden i våre hender Arild Hermstad.

- Hvis loven blir vedtatt, innebærer det at forbrukere og organisasjoner kan spørre et selskap om hvor varen er produsert og om arbeiderne har anstendige arbeidsforhold. Når selskapene vet at de kan bli kikket etter i kortene vil de trappe opp sitt arbeid for mer etikk i sin leverandørkjede.

Vi kjemper for dem som syr klærne våre på luselønn. Bli medlem

Vil føre til mer åpenhet

En slik lov vil kunne føre til langt mer åpenhet i klesbransjen, noe mange forbrukere etterlyser i dag. Framtiden i våre hender merket en økende interesse for mer etisk produksjon og åpenhet i kjølvannet etter kollapsen av tekstilfabrikken Rana Plaza, Bangladesh, som skjedde for tre år siden. 1134 arbeidere døde og over 3000 ble skadet i tragedien. Etter at «Sweatshop 1» ble lansert for et par år siden eksploderte antallet henvendelser fra forbrukere som er opptatt av arbeidsforholdene og hva de selv kan gjøre for å bli mer etiske forbrukere, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

De alvorlige problemene i tekstilindustrien har vært kjent lenge. Likevel har det vært opp til kleskjedene å være åpne om produksjonssted og under hvilke forhold som klesproduksjonen foregår. En slik lov vil også kunne gjelde andre forbruksprodukter i Norge. Manglende innsyn og kritikkverdige arbeidsforhold gjelder også produksjon av andre varer; bananer, sko, mobiler, datamaskiner og smykker.

Her kan du lese om saken på Stortinget.noLiker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte får vi gjort enda mer. Bli medlem i dag!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!