Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ny sesong av Sweatshop

Se serien her! Første gang kom de uforberedt til Kambodsja. Nå kommer de tilbake som aktivister. I sesong 2 er deltakerne flere og sintere enn sist.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Se serien her! Første gang kom de uforberedt til Kambodsja. Nå kommer de tilbake som aktivister. I sesong 2 er deltakerne flere og sintere enn sist.

En ny sesong av Sweatshop er nå ute, webtv-serien hvor norsk ungdom møter Kambodsjas tekstilarbeidere. Serien har nådd flere millioner seere over hele verden og vant Gullruten for beste realityserie i 2015. Framtiden i våre hender er med på laget som faglige konsulenter i produksjonen.

Se episode 1 her. 

Teksten fortsetter etter videoen. De øvrige episodene følger automatisk etter episoden er fullført.

Svenske stjernebloggere med

Frida og Anniken fra første sesong er tilbake, men de er ikke alene: De to kjente svenske bloggerne Sarah Tjulander og Lisa Tellbe er med på laget når Sweatshop vender tilbake til Phnom Penh. De to svenske deltakerne har jobbet, slitt, rast og grått i en egen svensk versjon av Sweatshop på Aftonbladets webtv som kom i mars.

Lurer du på hva du kan gjøre for mer etiske klær? Her er våre tips

Skriv under vårt opprop: JEG VIL VITE – JA TIL ETIKKLOV! Jeg har rett til å vite om det jeg kjøper er produsert på en etisk forsvarlig måte.

Får prøve seg som tekstilarbeidere

Tekstilarbeidernes hverdag og utfordringer er fortsatt hovedtema for den nye runden av tv-serien. Men der første sesong først og fremst viste fram virkeligheten, skal de fire deltakerne nå forsøke å forstå mer av tekstilarbeidernes situasjon: Hvorfor er arbeiderne fattige, selv om de jobber lange dager? Hva skjer hvis de ber om mer lønn? Hvilke alternativer har arbeiderne?

Tilbake som aktivister

I de to årene som har gått siden forrige innspilling, har Anniken og Frida kranglet, skrevet, gitt intervjuer og holdt foredrag om sine opplevelser. I denne sesongen kommer våre skandinaviske helter tilbake som aktivister. Målet er ikke bare å forstå mer av hva som påvirker tekstilarbeiderne, men å bidra til å endre forholdene for alle som syr klærne våre.

«En lønn å leve av»

Tekstilarbeiderne trenger og krever en lønn som gjør at de kan leve, ikke bare overleve. Men det å kreve høyere lønn er ikke like lett eller ufarlig i Kambodsja som det er i Norge, noe Lisa, Sarah, Frida og Anniken skal få erfare. Harde lønnsforhandlinger har i 2015 gitt de kambodsjanske tekstilarbeiderne en markert lønnstilskudd, noe som kommer godt med. Høyere lønn er seier – men med en ekkel bismak.

Økt lønn = hardere krav

Fabrikkledelsens svar på økt lønn har vært å la arbeiderne jobbe hardere: 80 arbeidere må gjøre samme mengde jobb som 100 gjorde før, og bruken av såkalt frivillig overtid har økt. De som ikke makter økt tempo eller «frivillig» overtid, får ikke fornyet kontrakten når den går ut, forteller Chan Raksmey til Framtiden i våre hender. Hun jobber på et støttesenter for fabrikkarbeidere, og blir intervjuet i serien.

Journalistiske muskler

Vi håper en ny sesong vil føre til minst like mye oppmerksomhet rundt tekstilsaken og de skandinaviske kleskjedene som sist. Ikke minst fordi Aftenposten og Aftonbladet står sammen om lanseringen og vil sette kritisk søkelys på bransjen. 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!