Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fortsatt livsfarlig å være tekstilarbeider

Den 24. april 2013 raste bygningen Rana Plaza sammen, 1134 døde. Mange skadde og etterlatte har endelig fått kompensasjon, men sikkerheten i tekstilfabrikkene forblir elendige.

Tekstilarbeidere i Bangladesh demonstrerer jevlig mot elendig sikkerhet og arbeidsforhold ved fabrikkene. Foto: Heater Stilwell
Tekstilarbeidere i Bangladesh demonstrerer jevlig mot elendig sikkerhet og arbeidsforhold ved fabrikkene. Foto: Heater Stilwell
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Den 24. april 2013 raste bygningen Rana Plaza sammen, 1134 døde. Mange skadde og etterlatte har endelig fått kompensasjon, men sikkerheten i tekstilfabrikkene forblir elendige.

I årene etter Rana Plaza har Clean Clothes Campaign, som Framtiden i våre hender er en del av, kjempet side om side med de overlevende og familiene til de drepte om krav til erstatning og rettferdighet.

Rapport på treårsdagen

Clean Clothes Campaign lanserte på treårsdagen til tradegien rapporten “Rana Plaza three years on: Compensation, Justice and Worker’s Rights”. Rapporten er en oppsummering av hvordan ulike aktører har arbeidet for å sikre bangladeshiske tekstilarbeidere trygge forhold i landets rundt 4500 tekstilfabrikker.

Kamp for kompensasjon

Etter en intens kampanje ble det opprettet et fond for at skadede og etterlatte etter Rana Plaza. Fondet har utbetalt 18,5 millioner USD fordelt på 868 familier som mistet sine familiemedlemmer eller fortsatt er savnet og til 2027 arbeidere som ble skadet og derfor helt eller delvis arbeidsuføre. 1,5 millioner USD har blitt brukt til medisinsk hjelp.

Bedre avtaler om sikkerhet

Clean Clothes Campaign har samarbeidet med fagbevegelsen og presset på for at selskaper skal signere “Bangladesh Accord”, en juridisk bindende avtale for å sikre at fabrikkene blir kontrollert og at farlige forhold utbedres. Det ble også startet flere store underskrifts- og annonsekampanjer som oppfordret kleskjedene til å forplikte seg gjennom avtalen. Zara og H&M var de første til å skrive under avtalen, og raskt fulgte flere. I dag har over 200 selskaper signert avtalen. De tre norske underskriverne er Helly Hansen, Varner-gruppen (Cubs, Dressmann, Carlings m.fl.) og Voice Norge (Boys of Europe, Henry Choice, VIC m.fl.).

1589 fabrikker sjekket, få retter opp feil.

Accorden’s inspeksjonsteam har gjort en formidabel jobb med å kontrollere sikkerhetsforholdene i 1589 fabrikker. Sammenlagt 108 538 mangler har vært påpekt og pålagt utbedret. Fabrikkeierne og kleskjedene har ikke fulgt opp sine forpliktelser, utbedring av til dels livsfarlige forhold, hvilket betyr at arbeidet for trygge bygninger og brannsikkerhet ligget katastrofalt etter: Kun 7 av de kontrollerte fabrikker har rettet opp alle forhold som ble påpekt.

H&M leverandører uten tilstrekkelige nødutganger

H&M frontet i uken frem mot dagen for markeringen av Rana Plaza kampanjen «World Recycle Week». Kleskjeden har fått kritikk for legge resirkuleringskampanjen til en periode hvor den vil trekke fokus vekk fra farlige arbeidsforhold i Bangladesh. Nylige undersøkelser viser at majoriteten av H&Ms strategiske leverandørfabrikker, det vil si dem kleskjeden anser som de beste og som de har tettest kontakt med, fortsatt ikke har nødutganger som er i henhold til kravene. Livet som tekstilarbeider fortsetter altså å være farlig. En rekke organisasjoner har nå startet kampanjen «H&M Broken Promises» for å bevisstgjøre omverden om kleskjedens brutte løfter om sikkerhet hos deres leverandører.

Lav lønn tiltrekker kleskjedene

Billige innsatsfaktorer, ikke minst svært lave lønninger, gjør at mange vestlige kleskjeder kjøper varer fra Bangladesh. Landets største eksportsektor hadde en samlet inntekt på rundt 25 milliarder USD. 60 prosent av varene skipes til Europa, mens 23 prosent går til USA. Minstelønna til tekstilarbeiderne er 68 USD. Til sammenligning ligger lønna i Kina på rundt 300 USD og i Kambodsja på 140 USD.

Kilder:

http://www.cleanclothes.org/resources/publications/rana-plaza-three-years-on-compensation-justice-and-workers-safety-full-report/view 
http://www.ranaplaza-arrangement.org/ 
http://www.ranaplaza-arrangement.org/fund/donors 
http://bangladeshaccord.org/ 
http://www.cleanclothes.org/news/press-releases/2016/04/07/labour-groups-demand-h-m-deliver-201csafety-conscious201d-fashion 
http://www.hmbrokenpromises.com/ 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!