Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Krom: Den giftige hemmeligheten bak din sko

Her er historien skokjedene ikke vil at du skal høre. 

Garveriarbeidere i Kanpur, India kaster kuskinn inn i en trommel. Foto CC: Daniel Bachhuber
Garveriarbeidere i Kanpur, India kaster kuskinn inn i en trommel. Foto CC: Daniel Bachhuber
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Her er historien skokjedene ikke vil at du skal høre. 

Skinn lukter godt. Det er slitesterkt og fint å se på. Men skinnet i skoene dine, eller veska di, har mest sannsynlig en historie som ikke er fullt så vakker.

Helseskadelig garving

Når dyrehud skal bli til sko og vesker, må det garves. Målet er at dyrehuden skal bli mykere og holde lengre. Garving kan gjøres på mange ulike måter; men i dag er kromgarving mest vanlig. Mesteparten av læret produseres i dag i utviklingsland som India og Bangladesh. En rekke studier har avdekket alarmerende arbeidsforhold ved garveriene. Arbeiderne har ikke tilstrekkelig verneutstyr, og er i direkte kontakt med krom. Det kan være svært helseskadelig.

Kjøp vegetabilsk garvede sko

I Europa er det økende krav å slutte med kromgarving. Flere og flere skokjeder tilbyr derfor kromfrie-sko, som Ecco og Birkenstock, men det er de vegetabilsk garvede lærskoene som er det mest etiske og miljøvennlige alternativet. Spør etter kromfrie og vegetabilsk garvet sko i butikkene. (Noe av det kromfrie læret er dessverre også produsert med andre kjemikalier, aldehydgraving, som kan være farlig for arbeiderne.)

Les mer om hva du kan gjøre for å gjøre bransjen bedre her  

Nytt forbud

På grunn av kroms allergifremkallende egenskap har EU vedtatt et forbud mot å omsette sko og andre lærvarer som har høy konsentrasjon av seksverdig krom. Forbudet trådte i kraft i mai 2015. Forbudet ivaretar forbrukernes helse, men hva med arbeiderne som lager læret?

Les om forholdene til garveriene i India

Miljøforurensing

Avfallsvann fra garvingen slippes ofte direkte ut i nærliggende landområder og vannkilder. Drikkevann blir forurenset av kromoksider, og grunnvannet og jorda rundt garveriene blir forurenset.  4,9 millioner mennesker dør hvert år som følge av å bli eksponert for kjemikalier. Kromoksider er regnet som et av de verste kjemikaliene.

Mer om krom:

Kromoksider fremstilles kjemisk og kommer i flere varianter. Seksverdige kromforbindelser, krom(VI)oksider, er regnet som svært farlig og er klassifisert som kreft- og allergifremkallende. Enkelte forbindelser kan også skade menneskers evne til reproduksjon. I garvingen er treverdige kromforbindelser mest brukt, men ved oksidering kan treverdige kromforbindelser omdannes til seksverdige kromforbindelser. Det forekommer også direkte bruk av seksverdige kromforbindelser i garving.

Kilder:

http://europalov.no/rettsakt/reach-forordningen-om-kjemikalier-endringsbestemmelser-om-seksverdigekromforbindelser/id-7017

http://www.miljostatus.no/Tema/Kjemikalier/Noen-farlige-kjemikalier/krom/

http://www.elaw.org/system/files/FinalTanningandLeatherFinishing_0.pdf

http://risebd.com/tag/bangladesh/

http://www.hrw.org/reports/2012/10/09/toxic-tanneries

UNEP 2015 - goo.gl/tVxxCX      

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!