Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ti miljøframskritt i 2015 verdt å glede seg over.

10 lysglimt

2015 ga glimt av lys i den kull- og oljesvarte tunnelen. Her er ti av dem, servert hulter til bulter.
Ti miljøframskritt i 2015 verdt å glede seg over.
Ti miljøframskritt i 2015 verdt å glede seg over.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
2015 ga glimt av lys i den kull- og oljesvarte tunnelen. Her er ti av dem, servert hulter til bulter.

  1. Paris-avtalen. For ett år siden hadde bare få land planer for utslippskutt, nå har nesten alle det, og de skal forsterkes. Avtalen medfører starten for skilsmissen med den fossile industrien.
  2. Oljeindustriens makt i Norge svekkes. Solberg og Gahr Støre snakker nå mest om Europas behov for norsk gass. Oljen lar de ligge. Foreløpig bare i ord, men oppfatninger endres. 
  3. Kirken og deler av fagbevegelsen forsterker motstanden mot oljepolitikken: «Som et ansvarlig land kan vi ikke snu oss bort og si at vi skal fortsette som planlagt».
  4. Oslo Arbeiderpartis grønne farge, slik den lyser i det byrådets plattform, med blant annet: «Halvering av klimagassutslipp innen 2020».Jonas bør la seg inspirere av Raymond.
  5. Grønne skatter. Grønn skattekommisjon gikk ikke langt nok i sin rapport, men leverte fornuftige forslag. En start på et nødvendig skatteskifte. Statsministeren garanterer at et skifte vil komme.
  6. For første gang brytes den globale trenden med sterkt økende klimagassutslipp. Den var bare på 0,6 prosent i 2014. Grunnen er nedgang i bruk av kull i Kina. Markedsutsiktene for kull er sterkt svekket.
  7. Fornybarindustrien i USA har fått forlenget skattefradrag i fem år. Det vil hjelpe fram en «boom» for sol- og vindkraft, ikke bare i USA. (Kina og USA vil langt på vei avgjøre verdens klimaframtid.)
  8. Oljefondet ut av kull. Alle partier på Stortinget ble i mai enige om at Statens pensjonsfond utland, kalt oljefondet, ikke skal investere i kullselskaper.
  9. Mer fornybart oljefond. Norges Bank ba i desember Finansdepartementet om at oljefondet kan investere i infrastruktur. Banken mener det vil være mulig å investere i fornybar energi med samme krav til lønnsomhet som for andre investeringer.
  10. Nei, til søndagsåpne butikker. Regjeringen lyttet til folkeflertallet. «Vi får ikke gjennom vårt standpunkt om søndagsåpne butikker, sa statsminister Solberg. Ubegrenset søndagshandel ville medført større klimagassutslipp.