Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Lønna strekker ikke til for tekstilarbeiderne

Er lave lønninger uproblematisk i land med lavt kostnadsnivå? Nei, asiatiske tekstilarbeidere har ikke råd til å dekke grunnleggende behov, viser ny rapport fra Framtiden i våre hender.
Tekstilarbeidere tjener ikke nok til f.eks mat og helsehjelp. Foto fra Kambodsja: Martin de Wals
Tekstilarbeidere tjener ikke nok til f.eks mat og helsehjelp. Foto fra Kambodsja: Martin de Wals
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Er lave lønninger uproblematisk i land med lavt kostnadsnivå? Nei, asiatiske tekstilarbeidere har ikke råd til å dekke grunnleggende behov, viser ny rapport fra Framtiden i våre hender.
Rapport

Tittel: Dårlig råd med nål og tråd
Undertittel: En undersøkelse om tekstilarbeidernes kjøpekraft
Forfatter: Mathias Falch og Carin Leffler
Utgitt år: 2015
Utgiver: Framtiden i våre hender
Last ned

Framtiden i våre hender har undersøkt lønnsnivået, minstelønnen og kjøpekraften blant tekstilarbeidere i et utvalg asiatiske land for å finne ut hvor langt lønna strekker til.

Rapporten «Dårlig råd med nål og tråd. En undersøkelse om tekstilarbeideres kjøpekraft» viser at kjøpekraften er svært lav blant tekstilarbeidere i Kambodsja, Kina, Bangladesh, India og Indonesia og Tyrkia. Norge importerte i overkant av 78 000 tonn klær i fjor, og landene i denne undersøkelsen stod for nesten tre fjerdedel av denne produksjonen.

Last ned hele rapporten her
Les sak om rapporten i Aftenposten her

Lite mat for lønna

Rapporten har blant annet sammenlignet hvor lenge en tekstilarbeider må jobbe for å få råd til ulike varer i Asia, sammenlignet med hva en norsk teksitlarbeider får for lønna i Norge:

  • Et kilo kjøtt i Kambodsja: 15 arbeidertimer.
  • Et kilo kjøtt i Norge: ca 0,5 timer.
  • Én kilo kylling i Bangladesh: 6 timer.
  • Én kilo kylling i Norge: 24 minutt.
  • En helsesjekk i Bangladesh: 84 timer.
  • En helsesjekk i Norge: 1 time

I tre av fem land er ikke timelønna engang nok til å kjøpe én kilo løk, mens arbeiderne i Bangladesh og India bare kan kjøpe 3/4 kilo ris for sin timelønnen. En norsk tekstilarbeiders minstelønn rekker til sammenligning til 10 kilo løk og 16,5 kilo ris.

– Kleskjedene sier at de skaper arbeidsplasser, utvikling og valgmuligheter for arbeiderne. Faktum er at mange av de som jobber på fabrikkene ikke engang kan dekke grunnleggende behov for seg og sine barn, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

Kjøtt er en vare de færreste tekstilarbeidere kan ta seg råd til. Arbeidere i Indonesia, Bangladesh og Kambodsja må jobbe henholdsvis 12, 13 og 15 timer for å ha råd til én kilo kjøtt. Deres norske kollegaer kan derimot kjøpe 2,5 kilo kjøtt for sin timelønn, noe som tilsvarer tilsvarende i underkant av en halv time på arbeid.

Kylling er et billigere alternativ til rødt kjøtt og er derfor en, relativt sett, vanligere vare blant asiatiske tekstilarbeidere. I Kambodsja og Bangladesh må de jobbe mellom 5 og 6 timer for å kunne kjøpe én kilo kylling, mens den samme mengden krever 3,5 timers innsats fra deres kollegaer i India og Indonesia, og tre timers innsats i Kina. Deres norske kollegaer kan kjøpe den samme mengden kylling etter 24 minutter på arbeid.

Produserer for kjente merker

Nesten alle arbeiderne som har vært involvert i denne undersøkelsen jobber i fabrikker som angivelig syr for kjente merkevareselskaper; H&M, Zara, Mango, Massimo Dutti, C&A, Primark, Adidas, M&S, George og K-Mart.

– Til tross for at de fleste kleskjeder har etiske retningslinjer som tilsier at både lønn og arbeidstid skal være på et akseptabelt nivå i fabrikkene der klærne deres produseres, er virkeligheten en annen, sier Leffler. - Å tjene nok for å kunne leve et liv i verdighet er en menneskerett, og selskapene har et selvstendig ansvar for å sikre en levelønn for dem som syr deres bukser og t-skjorter.

Utmattende arbeidsdager

Lønningene ved tekstilfabrikkene er lave, enda arbeidsdagene er mange og lange. De fleste arbeiderne som ble intervjuet for undersøkelsen jobber seks dager i uken, og enkelte oppgir at de møter til arbeid hver dag. En arbeider i Kambodsja oppga at hun jobbet hver dag, sammenlagt 372 timer i måneden.

Antallet timer ligger på et høyt nivå og er i flere tilfeller i strid med det nasjonale lovverket. Det gjennomsnittlige antallet timer tekstilarbeiderne jobber varierer fra 189 timer i India til 282 timer i måneden i Kambodsja.

Overtidsarbeid er ofte pålagt. I Bangladesh sier loven at arbeidere kan jobbe 12 timer overtid hver uke, mens de intervjuede arbeiderne oppgir å jobbe rundt 70 timer overtid hver måned.

– Samtidig er overtidsarbeid ofte helt nødvendig om tekstilarbeiderne skal få endene til å møtes, sier Leffler. - Mye overtid sliter ikke bare på egen kropp, men også på familielivet. Barna blir kanskje overlatt til seg selv og mange oppgaver på hjemmebane venter etter en lang arbeidsdag. Særlig for kvinnelige arbeidere er dette et stort problem da de har hovedansvar for hjemmet.

Har ikke råd til å gå til legen

Lange arbeidsdager fører til sykdom, utmattelse og skader, noe som bidrar til å redusere de allerede lave inntektene for tekstilarbeidere. Ved siden av tapte inntekter de dagene de er fraværende, har mange fabrikker krav om 100 prosent oppmøte hvis lønnstillegget for tilstedeværelse skal kunne utbetales.

Samtidig er det dyrt for tekstilarbeiderne å oppsøke lege. Tyrkiske tekstilarbeidere må jobbe en halv uke for å ha råd til en legetime, mens deres kollegaer i Bangladesh må jobbe hele 84 timer for en full helsesjekk. Arbeiderne i Kambodsja som deltok i undersøkelsen oppga at de rett og slett ikke har råd til å gå til legen med sin nåværende lønn, men et grovt overslag viser at de må jobbe drøyt 10 timer for prisen på en legekonsultasjon. En norsk tekstilarbeider må til sammenligning bare jobbe drøyt én time for å ha råd til å gå til legen.


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!