Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Aksjonsdag for høyere lønn i Kambodsja

I dag retter en rekke fagforeninger og organisasjoner i hele verden søkelyset på lave lønninger for tekstilarbeidere i Kambodsja.
Framtiden i våre hender og Clean Clothes Campaign-nettverket støtter arbeidernes krav om en minstelønn på 177 USD.
Framtiden i våre hender og Clean Clothes Campaign-nettverket støtter arbeidernes krav om en minstelønn på 177 USD.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I dag retter en rekke fagforeninger og organisasjoner i hele verden søkelyset på lave lønninger for tekstilarbeidere i Kambodsja.

Klar beskjed

Tekstilarbeidere i Kambodsja markerer dagen ved å gå ut i gatene, i t-shirts og med klistermerker med kravet «Kleskjedene må sikre en levelønn for arbeidere!». Dette er en klar beskjed til store og kjente klesaktører, slik som H&M, Zara, Levi’s og GAP om at de må trappe opp sitt arbeid for at fattige arbeidere hos deres leverandører skal tjene en lønn man kan leve av. I dag ligger minstelønnen på 128 USD per måned, ca 1100 kr.

Framtiden i våre hender er tilstede i Phnom Penh hvor det har vært markeringer.

For knapt en måned siden ble det bestemt at minstelønna skal settes opp til 140 USD over nyttår. Dette er en lønn som ikke er i nærheten av å sikre et liv i anstendighet for landets rundt 700 000 tekstilarbeidere mener mange fagforeninger.

- En lønnsvekst på kun 12 USD er et slag i ansiktet på arbeidere som hver dag sliter for å få endene til å møtes, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender og koordinator for Clean Clothes Campaign Norge.

– Vi støtter fagforeningene i deres krav om at lønna skal øke og at kleskjedene skal gå i direkte forhandlinger med fagforeninger og fabrikkeierne. Det må til for å få til bindende avtaler som sikrer arbeiderene en levelønn, rett til å organisere seg uten frykt for represalier og bedre vilkår generelt.

Ekstrem overtid for å oppnå levelønn

Noen merkevarer, som for eksempel H&M og Adidas, har gjort offentlige uttalelser om at de støtter en levelønn for arbeidere i sine leverandørkjeder. Problemet er at ingen kleskjeder kan vise til at lønningene til arbeiderne har økt i et omfang som monner. Ansatte ser seg fortsatt nødt til å jobbe utstrakt overtid for å kunne brødfø seg og familien og for å kunne andre helt grunnleggende behov; et sted å bo, klær, utdanning for barna og legehjelp ved behov.

- Den minimale økningen i minstelønn møter ikke behovet til arbeiderne og står i grell kontrast til den enorme fortjenesten som mange multinasjonale selskaper sitter igjen med, sier Athit Kong, visepresident i C.CAWDU, en uavhengig fagforening i Kambodsja.

- Den eneste løsningen på luselønninger i klesindustrien er forhandlinger og avtaler hvor kleskjedene er en av partene. Arbeiderne har lenge krevd 177 USD, dette kravet må nå bli innfridd.

I tillegg til dagens aksjon vil det skje en lignende, men langt større markering den 10. desember, som er FNs internasjonale dag for menneskerettigheter. Da vil det skje markeringer og aksjoner i en rekke byer i Asia, Europa og USA.

- Vi kommer å fortsette å støtte de kambodsjanske arbeidernes krav, sier Leffler. Vi kommer å øke presset, først og fremst mot kleskjedene som nå må vise sine lederegenskaper og at vakre ord følges opp av handling, men også fabrikkeiere og landets regjering. Lønnskravene til dem som syr våre jeans, t-shirts og undertøy er ikke urimelig, men en menneskerett i en bransje som bugner av penger på toppen.

Siden 2013 har kambodsjanske arbeidere har arbeiderne trappet opp sine lønnskrav, med solid støtte fra organisasjoner verden rundt. Kampen for et verdig liv har vært vanskelig og farefylt: I januar 2014 slo politiet og militære styrker hardt ned på arbeiderene som demonstrerte i gatene. Minst fem personer ble drept, mange arbeidere ble skadet og 23 ble arrestert og satt lenge i varetekt.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!