Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Hvorfor vil ingen kjøpe råbillig mobil?

Nesten ingen var interessert i Framtiden i våre henders fiktive mobiltelefon når selgerne var ærlige om grunnen til at den var billig.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Nesten ingen var interessert i Framtiden i våre henders fiktive mobiltelefon når selgerne var ærlige om grunnen til at den var billig.

"Vet du at mobiltelefonen din kan være laget av en 15-åring, som jobber for 15 kroner timen 12 timer for dag?"

Slik starter videoen om den nye og fiktive smarttelefonen FLIP-phone. Mobiltelefonen koster 799 kroner. Grunnen til den lave prisen er barnearbeid, luselønn, overtidsarbeid og faktum at det ikke er tatt noe hensyn til miljøet i produksjonen.

La ikke skjul på noe

Dette var utgangspunktet da Framtiden i våre hender satte opp en stand i Oslo sentrum, der innleide skuespillere forsøkte selge den fiktive smarttelefonen samtidig som de var helt åpne om at de forferdelige produksjonsforholdene.

– Vi ønsket å få frem en positiv historie om en negativ sak. Forholdene til de som lager mobiltelefoner er elendige, men folk bryr seg når de får vite hva som ligger bak. Det gjør meg optimistisk, forteller Edland-Gryt.

Profesjonelt

Kommunikasjonsrådgiveren er en av de som har jobbet tettest med produksjonen av filmen. Reklamebyrået MrWho bidro gratis til å lage en visuell profil til den falske mobilen.

– Vi fikk en proff og realistisk ramme. I navnet ligger også det at man skal snu på det og se hva som ligger bak telefonen, sier Sindre Olav Edland-Gryt.

De to skuespillere Vanja Maria Kern Vestenfor og Mats Ernstsen tok på seg rolla som selgerne. De fikk dagen før innspillingen øvd seg på statister fra Framtiden i våre henders lokallag i Oslo om hvordan de skulle presentere salget av telefonen.

– Det som de sier i videoen er basert på virkelige avsløringer, sier Edland-Gryt.


Les også:
Får 15 kroner timen for å lage iPhone 6s
Vet du hvem som laget mobiltelefonen din?

Skjult kamera

Generelt var det vanskelig å få folk til å stoppe ved standen, men det kom mange interessante samtaler ut av de som faktisk stoppet. Og det viste seg ikke overraskende at folk ikke ville ha telefonen når de fant ut hvordan den var laget.

– Mange ble veldig lettet over at dette var et stunt. Noen ønsket at de hadde dratt mer på i uttalelsene, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Alle som ble filmet ble etterpå fortalt at de var med på skjult kamera.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!