
– Ny H&M avtale er et skritt i riktig retning


Det finnes i dag mange globale rammeavtaler mellom global fagbevegelse og flernasjonale selskaper. Hensikten med denne rammeavtalen er å sikre en god dialog mellom fagbevegelsen og arbeidsgiverne og å sikre arbeidernes faglige rettigheter. Avtalen setter en felles minstestandard for ansatte hos leverandører og underleverandører, blant annet basert på sentrale ILO-konvensjoner.
Framtiden i våre hender har ved en rekke anledninger fremmet kravet om at kleskjeder må signere en slik avtale med global fagbevegelse, blant annet i en rapport, Mind the Gap som beskriver levekårene til arbeidere i tekstil- og elektronikkfabrikker i India.
– Det er bra at H&M har signert en slik avtale, mener Pia A. Gaarder, fagsjef i Framtiden i vår hender.
– Det forplikter selskapet til å ta et større ansvar for arbeidsforholdene på de rundt 1700 leverandørfabrikkene som selskapet kjøper sine varer fra.
Det viktig at avtalen følges opp slik at den blir et effektivt verktøy for å styrke lokal fagbevegelse og sikre fagforeninger tilgang til fabrikker hvor arbeiderne ennå ikke er organisert, mener Gaarder.
– Vi forventer å se flere kollektive lønnsavtaler på H&M-fabrikker i årene som kommer.
Avtalen inneholder ingen bindende prosedyre for behandling av konflikter, og vi frykter at det vil føre til at arbeiderne kommer tapende ut hvis det oppstår uenighet i spesifikke saker.
Denne rammeavtalen gir ikke mandat for å rette sanksjoner mot et H&M underveis hvis de ikke overholder avtalen. Et avtalebrudd vil derimot kunne medføre negativ publisitet og omdømmetap, herunder en svekket dialog med fagbevegelse på globalt, nasjonalt eller på lokalt nivå.
Implementeringen av avtalen skal evalueres etter et år, og da er det viktig at nødvendige endringer som kan styrke arbeidernes rettigheter gjøres, ifølge Gaarder.

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!