Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vasser i kjemikalier for våre sko

Har du sko laget av skinn eller lær? Da er de mest sannsynlig produsert under svært helse- og miljøskadelige forhold i Asia.
Graveriarbeidere fra Hazaribagh i India jobber under svært miljøskadelige forhold. Foto August 2015: Scanpix NurPhoto
Graveriarbeidere fra Hazaribagh i India jobber under svært miljøskadelige forhold. Foto August 2015: Scanpix NurPhoto
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Har du sko laget av skinn eller lær? Da er de mest sannsynlig produsert under svært helse- og miljøskadelige forhold i Asia.

Ønsket om billige varer, og lave produksjonskostnader, gjør at 90 prosent av alle verdens sko nå blir produsert i Kina, India, Vietnam, Indonesia, Pakistan, Bangladesh og Thailand. Tvungen overtid og lave lønninger, helseskadelige og i noen tilfeller livsfarlige arbeidsforhold med påfølgende helseproblemer er vanlig for arbeiderne i de asiatiske produksjonslandene. Barnearbeid er også påvist gjentatte ganger.

Vil du vite om det du kjøper er produsert på en etisk forsvarlig måte? Signer vår kampanje for en etikklov!

Helsefarlige kjemikalier og produksjon

Skinn og lær blir klargjort i garverier. Det er stort sett her de helsefarlige situasjonene oppstår. Gjennom garveprosessen, som konserverer dyrehuden og gjør den myk, bruker man i stadig større grad giftige kjemikalier. Den stadige kontakten med de farlige kjemikaliene fører til blant annet hudproblemer, brannskader, svimmelhet, kvalme og deformerte eller amputerte kroppsdeler. Arbeiderne får sjeldent ordentlig beskyttelsesutstyr, og vasser bokstavelig talt i kjemikalier. 

Få skritt i riktig retning  

Framtiden i våre hender avslørte tidligere i år i rapporten «Der skoen trykker», at de største skokjedene i Norge bryr seg lite om å sikre seg om arbeidernes menneskerettigheter blir ivaretatt. Kun en av de fire største skokjedene er for eksempel åpne om hvor de får produsert skoene de selger.

Krev ny lov for mer etiske produkter

Framtiden i våre hender krever en ny etikklov, som gir deg som kunde rett til å vite hvilke forhold varene du kjøper er laget under. Signer kampanjen her

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -