Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Varsler demonstrasjoner mot ny minstelønn

Neste år får arbeidere i tekstil- og skoindustrien i Kambodsja 1.150 norske kroner å leve for i måneden. Dette har utløst sinne hos fagforeningene.
Tekstilarbeidere demonstrerer i Kambodsja.
Tekstilarbeidere demonstrerer i Kambodsja.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Neste år får arbeidere i tekstil- og skoindustrien i Kambodsja 1.150 norske kroner å leve for i måneden. Dette har utløst sinne hos fagforeningene.

Lønnsforhandlingene om minstelønn for sko- og tekstilarbeidere i Kambodsja lander denne uken på 140 dollar, ifølge The Phnom Penh Post.

– Den nye minstelønna for arbeiderne vil være bortimot like utilstrekkelig som den nåværende, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender og koordinator for Clean Clothes Campaign.

– Det vil være mange arbeidere som går skuffet til sengs i kveld, med den samme uroen over hvordan de skal kunne brøfø seg og sin familie. Dette er en uverdig behandling av arbeidere i en industri hvor kjeskjedene tjener store penger.

Krever 160 dollar i måneden

Kunngjøringen om at forhandlingene landet 140 dollar i måneden har ført til sinne blant uavhengige fagforeninger i landet, og flere forlot sluttforhandlingene i protest. Noen av fagforeningene har tidligere krevd en minstelønn på 180 dollar i måneden, men har senere landet på 160 dollar.

– Jeg kan ikke akseptere dette tallet. Hva som trengs er 160 dollar. Jeg vil tippe at mellom 50 og 60 prosent av arbeiderne ikke vil godta dette tallet, sier Ath Thorn til The Phnom Penh Post.

Ath Thorn er lederen for Coalition of Cambodian Apparel Workers Democratic Union (C.CAWDU), og han varsler en større demonstrasjon dagen etter den religiøse festivalen Pchum Ben 11. oktober.

En liten økning

En minstelønn på 140 dollar er en økning på 8,5 prosent, 12 dollar, fra dagens månedslønn på 128 dollar. Forslaget skal videre behandles i arbeidsdepartementet, men mye tyder på at dette blir det endelige resultatet som trer i kraft fra årsskiftet.

Arbeidsministeren Ith Samheng annonserte at myndighetene hadde gått inn for en lønn på 135 dollar, men statsminister Hun Sen har muliggjort 5 dollar ekstra. Arbeidsgiversidens forslag var 133 dollar. Forhandlingsutvalget bestod av 28 medlemmer, der halvparten kom fra myndighetene og resten bestod av fagforeninger og arbeidsgivere.

Advarer mot billigere alternativer

Generalsekretæren for klesprodusentenes forening i Kambodsja, Ken Loo, uttaler at fabrikkeierne vil etterkomme den nye minstelønnen. Han sier videre at økt produktivitet er viktig, ellers vil flere fabrikker flytte utenlands til billigere alternativer.

– Noen kleskjeder, blant annet H&M, har tidligere sagt at de ikke kommer å flytte produksjonen fra Kambodsja, selv om lønningene øker, sier Leffler.

– Det er viktig at disse selskapene på ny gjør det helt klart for regjeringen og fabrikkeierne at de vil stå ved sitt ord.

Tekstilindustrien står for rundt 80 prosent av Kambodsjas eksportinntekter og blant de viktigste kjøperne finner vi kjente kleskjeder som H&M, GAP, Marks & Spencer og Zara. Rundt 700.000 mennesker er sysselsatt i tekstilindustrien i Kambodsja - de fleste av dem unge kvinner.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!