Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

– Nok et grått budsjett

Regjeringen vil øke klimagassutslippene med dette budsjettet, mener Framtiden i våre hender.
- Et urovekkende dårlig budsjett for miljøet, mener Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender. (Foto: Jon Skille Amundsen)
- Et urovekkende dårlig budsjett for miljøet, mener Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender. (Foto: Jon Skille Amundsen)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Regjeringen vil øke klimagassutslippene med dette budsjettet, mener Framtiden i våre hender.

– Regjeringen er direkte frekk når den påstår at dette er et budsjett for grønn omstilling. De positive tiltakene de foreslår blir motvirket av fortsatt storsatsing på veibygging, billigere bensin og fullt trøkk på olje og gass.

– Det er positivt at regjeringen blant annet styrker klimateknologifondet, reduserer elavgift for batteriferger, styrker satsingen på vern av myr og lar husholdninger få skattefradrag for energieffektivisering. Men listen over ting Regjeringen kunne gjort er mye lengre. Økning av CO2-avgift, engangsavgift for biler, drivstoffavgift, veibruksavgift, flyseteavgift, full moms på kjøtt, miljøavgift på kosmetikk med miljøgifter er eksempler på avgifter som ville gjort det dyrere å forurense.

– Med lav oljepris, ville dette vært en perfekt anledning til å heve mange av disse avgiftene uten at forbrukere merker noe særlig til det. Her har Regjeringen fått en lissepasning fra markedet, men i stedet for å skåre et enkelt miljømål, lar de ballen passere, sier Hermstad.

– Den beste miljøeffekten får vi om vi både bruker gulrot og pisk, men Regjeringen lar være å bruke ett av de beste virkemidlene av frykt for å tråkke forbrukerne på tærne. Det er som om Per-Mathias Høgmo skulle nekte alle spillerne på landslaget å bruke høyrefoten i EM-kvalifiseringskampen mot Italia neste uke, sier Hermstad.

Derimot satser Regjeringen fortsatt tungt på motorveiutbygging, noe vi vet vil gi økte utslipp. – Regjeringen har ikke en gang prøvd å beregne hvilken effekt dette vil ha på klimagassutslippene, sannsynligvis fordi det regnestykket ikke vil se så bra ut, mener Framtiden i våre hender.

Regjeringen har også foreslått retningslinjer for hvordan oljefondet skal trekkes ut av kull. – Det er urovekkende at Regjeringen prøver å snevre inn definisjonen av kullselskaper på en måte som gjør at Stortingets vedtak rammer færre selskaper, sier Hermstad.

– Jeg synes synd på Tine Sundtoft, som skal møte sine kolleger på klimatoppmøtet i Paris med et ekspansivt utslippsbudsjett i kofferten. Hun vil også få mange spørsmål om hvorfor Regjeringen vil at oljefondet skal beholde kullaksjer, til tross for Stortingets enstemmige vedtak i juni. Dersom dette er alt Norge har å by på, har vi lite å bidra med i den globale klimadugnaden, sier Hermstad.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!