Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fortsatt livsfarlig å sy klær for H&M i Bangladesh

Tusenvis av tekstilarbeidere jobber hver dag i fabrikker hvor grunnleggende sikkerhetstiltak mangler. Dette slår en ny rapport fast.
Brannvesen får kontroll over en dødelig brann ved en tekstilfabrikk i Bangladesh i 2005. H&M har lovet bedre sikkerhetstiltak, uten å følge opp. Foto: Creative Commons abir_abdullah
Brannvesen får kontroll over en dødelig brann ved en tekstilfabrikk i Bangladesh i 2005. H&M har lovet bedre sikkerhetstiltak, uten å følge opp. Foto: Creative Commons abir_abdullah
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Tusenvis av tekstilarbeidere jobber hver dag i fabrikker hvor grunnleggende sikkerhetstiltak mangler. Dette slår en ny rapport fast.

Til tross for at H&M har skrevet under på en avtale (The Accord), som skal sikre fabrikker mot brann og kollapser, er H&M dramatisk bak tidsskjemaet når det gjelder å rette opp farlige forhold ved fabrikkene

Livsfarlige fabrikker
Rapporten viser at de 32 H&M-leverandørene i Bangladesh som har blitt undersøkt, ligger skremmende langt etter tidsplanen med å rette opp alle de farer som inspeksjonsteam har påpekt. Manglende korrigering av alvorlige feil – fravær av nødutganger, nødutganger som er låst, skyvedører som ikke kan åpnes hvis arbeidere får panikk og presser på og andre alvorlige mangler – gjør at tusenvis av arbeidere som produserer klær for H&M fortsatt går til livsfarlige arbeidsplasser.

Skriv under på kampanjen som krever at H&M gjør sine fabrikker sikre!

Leverandørene i undersøkelsen er H&Ms «best i klassen-fabrikker», klassifisert som «guld»- og «platinum»-fabrikker, som ifølge selskapet har kommet lengst når det gjelder etikk og miljø. Rapporten viser at ingen av disse har klart å overholde tidsfristen for nødvendige reparasjoner og utbedringer.

Bak rapporten står organisasjonene Clean Clothes Campaign (CCC), International Labor Rights Forum (ILRF), Maquila Solidarity Network (MSN), og Worker Rights Consortium (WRC).
- Arbeidere som syr H&Ms klær jobber fortsatt under ekstremt farlige forhold. I mange tilfeller mangler de mest livreddende brannverntiltak, for eksempel fjerning av lås fra nødutganger og installasjon av brannsikre dører" sier Carin Leffler, Clean Clothes Campaign Norge som koordineres av Framtiden i våre hender.

Kontrollene i fabrikkene viste:
  • 518 brudd på strukturelle sikkerhetskrav.
  • 836 brudd på brannsikkerhet.
  • 650 brudd på elsikkerheten.
  • 62 sikkerhetsbrudd i gjennomsnitt per fabrikk. Avtalen krever at alle disse må rettes opp i henhold til en satt tidsfrist. 47,1 prosent av arbeidet med oppretting av brutt er forsinket med minst 6 måneder, mens 9,8 prosent av de oppdagede feilene fortsatt ikke har blitt rettet opp etter 12 måneder. De fleste av forsinkelsene er strukturelle utbedringer på bygninger og lignende (71,6 prosent), etterfulgt av brannsikkerhetstiltak (50,1 prosent) og elektriske reparasjoner (37,8 prosent).
  • 16,1 prosent av fabrikkene har fristen for å fjerne lås på dører passert. Mange arbeidere risikerer dermed fortsatt å bli låst inne i fabrikker hvis det oppstår brann.
  • 55,2 prosent av fabrikkene har fortsatt skyvedører og andre typer dører som kan være et alvorlig hinder for evakuering ved en brann eller annen krise.
  • 60,7 prosent av fabrikkene har det fortsatt ikke blitt installer brannsikre dører og trappehus har ennå ikke brannceller (som skal hinder at en brann sprer seg) til tross for at tidsfristen har gått ut.

- For første gang noensinne, takket være Accord, vet vi hvilke utbedringer som trengs å gjøres på fabrikkene i Bangladesh for at arbeidstakerne ikke lenger skal risikere livet og bekymre seg om de vil oppleve neste Rana Plaza, sier Leffler.

- Kleskjeder har i mange år lovet at de skal beskytte arbeidstakernes rettigheter og sikkerhet, men i realiteten har kravet til lav pris og raske leveranser gjort at fabrikkene presser ned kostnadene og overser arbeidernes behov. H&M kan bruke sin innflytelse positivt. Hvis kleskjeden bruker like mye ressurser på sikkerhetstiltak, som å snakke om dem, vil vi kunne se tryggere arbeidsforhold hos deres bangladeshiske leverandører i framtiden avslutter Leffler.

Kontakt: Carin Leffler, Clean Clothes Campaign Norge/Framtiden i våre hender, tlf. 99 53 02 45.

Bakgrunn:
Rapporten, "Evaluation of H&M Compliance with Corrective Action Plans for Strategic Suppliers in Bangladesh” har gravd i offentlig tilgjengelig informasjon om i hvilken grad H&M har klart å demme opp for alvorlige ulykker ved fabrikkene de har tettest samarbeid med. Dataene er hentet fra inspeksjonsrapporter og korrigerende handlingsplaner (CAPS) som offentliggjøres av “the Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh”. Accord’en er en juridisk bindende avtale merkevareselskaper forplikter seg til å sikre at fabrikkene de benytter gjennomgår renoveringer og gi økonomisk støtte til de fabrikkene som trenger det. Etter et omfattende press fra organisasjoner og forbrukere skrev H&M, som det første selskapet, under på avtalen. Så langt har mer enn 200 selskaper signert.

- Accord’ens inspeksjonsrapporter og handlingsplaner  


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!