Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

«Tar upp fajten med flyget»

Samferdselsministeren vil at vi skal fly mer, mens svenskene sørger for «snabbtog» til Stockholm.
Foto: SJ Stefan-Nilsson
Foto: SJ Stefan-Nilsson
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Samferdselsministeren vil at vi skal fly mer, mens svenskene sørger for «snabbtog» til Stockholm.

Sveriges jernbaneselskap SJ AB satte fra 10. august inn sitt snabbtog X2000 mellom våre to hovedsteder. Svenskene bringer deg nå på skinner til Stockholm på fire og en halv time. Billettpris: fra et par hundrelapper én vei. Toget har foreløpig tre avganger hver vei daglig. Den raskeste avgangen kutter den gamle reisetiden med ikke mindre enn halvannen time! Samme dag brakte Aftenposten gammelt nytt: I Norge går regiontogene like sakte som på 70-tallet.

Politikerne lover bot og bedring. Og ja, det har skjedd forbedringer, bevilgningene til jernbane er økt. Likevel er det noe som skurrer: Jernbanerevolusjonen i form av et høyhastighetsnett i Europa, møtes med skuldertrekk. Det gjør heller ikke inntrykk at land som Marokko og Vietnam har forstått at dobbeltsporet jernbane med en fart på 250 – 300 km/t er en nødvendig infrastruktur i framtidssamfunnet.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fortsetter å legge til rette for at nordmenn skal fly mer. Vi flyr allerede desidert mest innenriks i Europa, tre ganger mer enn neste land på listen. Solvik-Olsen velger å vise til at persontransporten mellom byene skal løses ved hjelp av luftfarten.

At luftfartens energiforbruk og utslipp er himmelhøyt, bekymrer ikke. Betyr det at de fleste politikerne ser for seg langt mindre mobilitet i nullutslippssamfunnet? Neppe. Tenkningen i Norge er fortsatt gjennomsyret av at det er andre som skal kutte de utslippene vi ikke selv vil eller makter å kutte. Bare på den bakgrunn er fraværet av debatten om når og hvordan vi skal bygge raske tog mellom de største byene, forståelig.

I mellomtiden fins det likevel trøst. Med det nye svenske togtilbudet kommer Oslo-innbyggerne seg kjapt til en av verdens vakreste hovedsteder, eller til vann- og sykkelbyen Karlstad.

Tar du X2000 til Stockholm –
Slipper du:
  • flyplassens innsjekking og sikkerhetskontroll.
  • eventuelt 6-7 timer bilkjøring eller 9-10 timer busskjøring.
Og du får:

  • tid til å lese, arbeide, hvile – og til å kikke på landskapet.
  • god komfort med stilleavdelinger og varme og kalde retter – og en 1. klasse med økologisk frokost på morgentoget. 
Og du bidrar:

  • Til en mer miljø- og klimavennlig transport!

Årlig flyr 1,4 millioner personer denne strekningen. Svenskene tror at snabbtoget kan ta reisende fra flyet. Norske fagfolk tror reisetiden blir for lang. Hvem får rett?

Billett kjøper du her: www.sj.se

Da gjenstår det bare å ønske deg en god tur!