Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Kindereggeffekten: Hvordan kutt i norsk kjøttproduksjon kan hjelpe miljø, selvforsyning og global matsikkerhet

Hvis Norge reduserer kjøttproduksjonen med en sjettedel vil klimagassutslippene gå ned og selvforsyningsgraden opp, viser rapport fra Framtiden i våre hender.

redusert kjøttforbruk betyr mye for klima, miljø, selvforsyning og folks helse. (Foto: Crestock)
redusert kjøttforbruk betyr mye for klima, miljø, selvforsyning og folks helse. (Foto: Crestock)

Hvis Norge reduserer kjøttproduksjonen med en sjettedel vil klimagassutslippene gå ned og selvforsyningsgraden opp, viser rapport fra Framtiden i våre hender.

Rapport

Tittel: Kindereggeffekten
Undertittel: Hvordan kutt i norsk kjøttproduksjon kan hjelpe miljø, selvforsyning og global matsikkerhet
Forfatter: John Hille
Utgitt år: 2015
Utgiver: Framtiden i våre hender
Last ned

At Norge må produsere mer kjøtt for å opprettholde selvforsyningen ser ut til å være en myte. Rapporten "Kindereggeffekten - Hvordan kutt i norsk kjøttproduksjon kan hjelpe miljø, selvforsyning og global matsikkerhet" ser på konsekvensene av at Norge kutter kjøttproduksjon med en sjettedel. Gevinstene er omfattende:

  • Klimagassutslippene vil gå ned med 500.000 tonn.
  • Vi ville frigjøre 1500 km2 jordbruksareal i Norge, og 800 km2 jordbruksareal i utlandet. Det tilsvarer henholdsvis størrelsen på London og Berlin.
  • På arealet som frigjøres i Norge kunne vi produsert minst dobbelt så mye vegetabilsk mat, målt i kalorier, som vi i dag produserer kjøtt.
  • Vi kunne produsert 300.000 tonn mer fôrråvarer, som kan erstatte mesteparten av kornimporten til fôr.
  • Selvforsyningsgraden i Norge kan økes fra 40 til 45 prosent ved å øke fôrproduksjonen. Teoretisk kan selvforsyningsgraden økes til 59 prosent, hvis vi både spiser litt mindre kjøtt og er villige til å spise mer egenprodusert bygg og havre til erstatning for importert hvete og ris.

Last ned rapporten "Kindereggeffekten" her

Se også nettsak: Kjøttkutt gir mange gevinster

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 35 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

Relaterte artikler