Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Vi spiser 1352 dyr hver

Før vi forlater livet vil hver og en av oss i snitt ha spist 6 okser og kuer, 28 griser, ca. 23 sauer og lam, litt over 3 rein og hjortedyr, 4 småvilt og 1288 kyllinger og annet fjørfe.

Vi spiser stadig mer kjøtt, og i løpet av livet vil de som spiser kjøtt fortære 1352 dyr hver. Det er dårlig nytt for både miljø, helse og matsikkerheten. (Illustrasjon: Knut-Erik Helle)
Vi spiser stadig mer kjøtt, og i løpet av livet vil de som spiser kjøtt fortære 1352 dyr hver. Det er dårlig nytt for både miljø, helse og matsikkerheten. (Illustrasjon: Knut-Erik Helle)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Før vi forlater livet vil hver og en av oss i snitt ha spist 6 okser og kuer, 28 griser, ca. 23 sauer og lam, litt over 3 rein og hjortedyr, 4 småvilt og 1288 kyllinger og annet fjørfe.

Det viser en ny rapport fra Framtiden i våre hender. Målt per kilo spiser vi mest svin og fjørfe, fulgt av storfe, sau og andre dyreslag. I 2014 spiste vi i snitt 17,5 dyr hver. Totalt vil vi spise 1352 dyr gjennom hele livet.

Last ned notatet "Så mange dyr spiser vi" (PDF)

Tallene baserer seg på dagens kjøttforbruk og nordmenns forventede levealder. Barn under seks år er ikke medregnet.

I 2014 ble det spist ca. 82 millioner dyr her i landet.

Arild Hermstad 194 136Leder FIVH, Arild Hermstad- Jeg tror svært få tenker over hvor mange dyr som må bøte med livet for at de skal få spise kjøtt, sier leder Arild Hermstad.

Tall fra Helsedirektoratet viser at det totale kjøttforbruket per person i Norge er fordoblet fra vel 40 kg i 1972 til 80 kg i 2013. Det betyr at norske menn i dag spiser over det dobbelte av anbefalte kostholdsråd.

- Kjøttproduksjonen står for 15 prosent av de globale klimagassutslippene, og norske husdyr spiser enorme mengder importert kraftfôr sier Hermstad, som understreker at at kraftfôr er laget av menneskemat og i hovedsak består av korn, planteolje og soya. Det er både enkelt og helt nødvendig å redusere kjøttforbruket i følge ham.

Hvor mange dyr vi spiser varierer selvsagt sterkt fra person til person. Noen har et høyt forbruk, andre er vegetarianere. Noen lever også lengre enn andre, og menn spiser mer kjøtt enn kvinner. Vi har beregnet hvor mange dyr av ulike slag en person i Norge i gjennomsnitt spiser hvert år, når vi regner med antall kjøttspisende personer bosatt i landet som er over fem år. Barn under fem år spiser noe kjøtt, men dette veier opp for at eldre barn spiser midre kjøtt enn voksne.

Det er også inkludert i beregningen at tre prosent av befolkningen er vegetarianere, noe som er et veldig forsiktig anslag. 

I løpet av livet spiser hver av oss i gjennomsnitt:

  • 1288 kyllinger og fjørfe
  • 28 griser
  • 23 sauer og lam
  • 6 okser/kuer
  • 3 rein og hjortedyr
  • 4 småvilt

Figur Antalldyr2015

- Framtiden i våre hender driver Kjøttfri mandag i Norge, og hver uke publiserer vi nye, spennende kjøttfrie matoppskrifter, sier Hermstad. Og jeg har selv erfart at det å lage vegetariske middager har gitt meg en "boost" i matlagingen, slik at jeg nå lager mye mer variert, næringsrik og spennende mat enn før, avslutter hanUtvikling kjottforbruk Helsedir
 
I 2013 var kjøttforbruket i Norge 80 kg per person
 Kurven viser engrosforbruk av forskjellige kjøttslag.

Rapporten ble lansert i VG 6. juni 2015

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 35 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

Relaterte artikler