Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Statoil jakter på den siste olje

Statoil møter synkende produksjon i Norge med en internasjonal offensiv. Satsingen truer Norges klimamål og binder Statoil til oljeproduksjon lenge etter at oljen må ta slutt, viser en rapport fra Framtiden i våre hender.

Hvor klimavennlig ønsker egentlig Statoil å være? Ikke så veldig, viser rapporten. Foto: Statoil
Hvor klimavennlig ønsker egentlig Statoil å være? Ikke så veldig, viser rapporten. Foto: Statoil
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Statoil møter synkende produksjon i Norge med en internasjonal offensiv. Satsingen truer Norges klimamål og binder Statoil til oljeproduksjon lenge etter at oljen må ta slutt, viser en rapport fra Framtiden i våre hender.

Jakten forsideI rapporten «Jakten på den siste olje – et klimaperspektiv på Statoils internasjonale satsing» har Framtiden i våre hender tatt et dypdykk i Statoils årsmeldinger, rapporter og strategier. Det statlige eide oljeselskapet sier de tar klimaendringene på alvor, men selskapets strategier viser at Statoil ikke planlegger for at klimaendringene skal stanses.

Blant rapportens hovedfunn er:

• Statoil forutsetter i sin «Energy Perspectives» fra 2014 at verden ikke klarer å bli enige om en internasjonal klimaavtale, og er dermed i direkte strid med norske myndigheters intensjoner.

• Statoils totale produksjon i utlandet har økt fra 464 000 fat olje per dag i 2008, til 723 000 fat i 2013, viser tall Framtiden i våre hender har satt sammen.

• Av selskapets produksjon i utlandet, er produksjonen i Afrika størst, men får konkurranse fra USA der selskapet har firedoblet produksjonen. Internasjonal produksjon av olje utgjør nå 37 prosent av Statoils totale produksjon i 2013.

• Statoil har snudd trenden fra fallende fossile reservene til økende fossile reserver, fordi selskapet de siste årene funnet mer olje enn de har produsert. Men Statoils nye oljereserver kan ikke utvinnes hvis en ny rettferdig og bindende klimaavtale kommer på plass.

• Selskapets satsning på fornybar energi har stått mer eller mindre stille siden 2008. I samme periode har fornybar energi opplevd en ekstrem vekst internasjonalt – en utvikling Statoil er i ferd med å gå glipp av.

• Statoil baserer seg på å hente ut enorme fossile reserver mellom 2050 og 2060 og bekrefter dermed at de ikke tar hensyn til klimamål.

Rapporten gir et nyttig innblikk i Statoils faktiske produksjon og utvikling, på et tidspunkt hvor selskapets ledelse har gått ut med flere klimautspill og løfter om mer fornybar energi. Når man ser på Statoils faktiske produksjon, er det ingen tegn til at selskapet ser for seg en nedtrapping av olje- og gassproduksjon på verken kort eller lang sikt.

I mai 2015 lanserte Statoil en ny energimelding – Energy Perspectives 2015. Rapporten ble i slutten av juni 2015 oppdatert med et nytt underkapittel som analyserer Statoils løfter om mer fornybar energi og endringene som varsles i energimeldingen.

Les rapporten her: pdf Jakten på den siste olje (1.46 MB)

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!