Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

– En dag for historiebøkene

Stortingets finanskomité trekker Oljefondet ut av kullgruver og kullkraft.
Anja Bakken Riise og Arild Hermstad overleverer underskrifter til Torstein Dahle og Marianne Marthinsen fra Arbeiderpartiet. Foto: Henrik Evertsson.
Anja Bakken Riise og Arild Hermstad overleverer underskrifter til Torstein Dahle og Marianne Marthinsen fra Arbeiderpartiet. Foto: Henrik Evertsson.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Stortingets finanskomité trekker Oljefondet ut av kullgruver og kullkraft.

– Dette er en dag for historiebøkene. Tusen takk til alle som har engasjert seg i inn- og utland, sier Arild Hermstad i Framtiden i Våre Hender.

Dette er bare starten! Bli medlem og bli med oss videre i kampen for fossilfrie penger!

Historiens største uttrekk
Det er nå klart at et enstemmig Storting vedtar å trekke Oljefondet ut av kullgruver og kullkraft. Vedtaket betyr at alle selskaper med mer enn 30 prosent kull eller kullkraft i porteføljen skal ut av Oljefondet – slik Framtiden i våre hender har foreslått.

Dermed tar Stortinget utfordringen fra en lang rekke klimaeksperter, økonomer og finansinstitusjoner, toppolitikere og miljøvernere over hele verden. Uttrekket er det største som noen sinne er utført på verdensbasis, og det første fossile uttrekket fra en nasjonalstat.

Global bevegelse
– Det er både nødvendig, mulig og lønnsomt å nå målet om å holde klodens oppvarming under to grader. Men for å klare dette målet er det avgjørende at store investorer tar sin del av ansvaret – og da er det svært gledelig at norske politikere følger opp, mener Framtiden i Våre Hender.

WWF, Greenpeace og Framtiden i Våre Hender har – sammen med internasjonale nettverk som 350.org, Avaaz og Urgewald – samlet inn nærmere 50.000 underskrifter for kravet, bare i løpet av noen uker.

– Rammer de fattige hardest
Arild Hermstad i Framtiden i Våre Hender mener Stortingets beslutning betyr gode nyheter også for mange av de fattigste menneskene i verden.

– Det er godt dokumentert at verdens aller fattigste er de som rammes hardest, også økonomisk, av de klimaendringene som blant annet forbrenning av kull skaper: de kan føre til matmangel, vannmangel, tap av landområder og økt fare for krig og konflikt. Fordelene ved å bruke fornybar energi fremfor fossil energi går langt utover bekjempelse av klimaendringer. Samtidig er den finansielle risikoen ved kullinvesteringer stor og voksende. Svært mye tyder på at verdens kullindustri er inne i en strukturell nedgang, som blant annet skyldes stadig strengere klimapolitikk og rask utbygging av fornybar energi, sier Arild Hermstad.

Fra Barack Obama til Oslo kommune
Stortingets beslutning plasserer Norge i et godt, internasjonalt selskap. Det finnes en lang liste over andre aktører som har flyttet, eller oppfordret til å flytte, investeringer ut av fossil energi – og særlig kull. Blant politiske forgrunnsfigurer som har oppfordret til å flytte investeringer finnes både USAs president Barack Obama, FNs generalsekretær Ban Ki-moon og presidenten i Verdensbanken, Jim Yong Kim. Norske finansinstitusjoner som Storebrand og KLP har flyttet investeringer, det samme har blant andre Oslo kommune.

Kravet om at alle selskaper med mer enn 30 prosent kull eller kullkraft i porteføljen skal ut av Oljefondet er strengere enn det investorer som Storebrand og KLP hittil har gjennomført.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!