Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norge tjener på millioner på strøm i Nepal

Hvert år tjener den norske staten rundt 50 millioner kroner på vannkraft i Nepal. Norge vekker sinne og beskyldes for grådighet for sin høye strømpris til det fattige landet.

Khimti er et norskeid vannkraftverk i Nepal. Den dyre strømmen vekker sterke reaksjoner i Nepal. (Foto: Laurie MacGregor)
Khimti er et norskeid vannkraftverk i Nepal. Den dyre strømmen vekker sterke reaksjoner i Nepal. (Foto: Laurie MacGregor)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Hvert år tjener den norske staten rundt 50 millioner kroner på vannkraft i Nepal. Norge vekker sinne og beskyldes for grådighet for sin høye strømpris til det fattige landet.

Det norskeide vannkraftverket Khimti sto ferdig i 2000 og har de siste femten årene levert strøm til Nepals innbyggere. Like lenge har prisen Nepal betaler for strømmen vært gjenstand for omfattende lokal kritikk.

Framtiden i våre hender har analysert kritikken mot Khimti i rapporten pdf «Ren energi eller ren business» som du kan laste ned her (3.61 MB) .

I Norge har Khimti-vannkraftverket blitt beskrevet som en suksess; det leverer strøm etter planen og inntekt til eierne. Kritikken mot Khimti har aldri vært nevnt av de norske eierne eller funnet veien til norske medier.

Khimti drives av Himal Power Limited, hvor SN Power er største eier. SN Power eies igjen av de to statlige aktørene Statkraft og Norfund. Sistnevnte finansieres over det norske bistandsbudsjettet og skal bidra til næringsutvikling i utviklingsland.

I rapporten «Ren energi eller ren business» avdekkes flere problematiske sider ved Khimti-kraftverket:
  • Prisen Nepals el-verk betaler for strøm fra Himal Power Limited oppleves som svært dyr, og øker i takt med prisutviklingen i USA (konsumprisindeksen).
  • Innholdet i strømkjøpsavtalen er hemmelig, noe som skaper misnøye og mistanke om avtalen og eierens motiver.
  • El-verket og parlamentet i Nepal har flere ganger bedt om en reforhandling av strømkjøpsavtalen, uten å vinne fram.
  • De norske eierne, Statkraft, Norfund og BKK, har de siste 15 årene tatt ut fortjeneste på 880 millioner noe som oppleves som grådig av det fattige landet.

– Blant vanlige folk er det mange som tenker at nordmenn er grådige som presser penger ut av fattige folk i Nepal gjennom høye strømpriser, forteller energirådgiver Ratna Sansar Shrestha i et intervju med Framtiden i våre hender.

Ratna Sansar Shrestha har fulgt energiutviklingen i Nepal i mange år, og var tidligere også ansatt i Himal Power Limited, selskapet som driver Khimti-anlegget. Han er nå uavhengig energirådgiver.

Den største norske eieren av Khimti, SN Power, er igjen eid av statlige Statkraft, som betaler deler av sitt overskudd rett inn i det norske statsbudsjettet. Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK) er en annen norsk eier av Khimti som tjener penger på Nepal.


Klikk for større bilde

Betaler i dollar

I flere år har nepalske parlamentarikere krevd reforhandling av strømkjøpsavtalen og bedre betingelser fra eierne. Nepals el-verk (NEA) sier til Framtiden i våre hender at de har bedt om reforhandlinger, uten å lykkes.

– Siden jeg ble ansatt har vi bedt om reforhandling to eller tre ganger. Jeg vet ikke hvorfor vi ikke har fått svar. Det gjør oss ganske forbauset, sier Mukesh Raj Kafle, direktør i Nepal Electricity Authority (NEA).

SN Power har i epost til Framtiden i våre hender skrevet at de har opplevd liten respons fra NEA på sine egne initiativ for reforhandling.

Urettferdig avtale

Nepal opplever en langvarig strømkrise, og i perioder kan NEA bare levere strøm 12 timer i døgnet. Det er derfor ikke bare politikere men også vanlig strømkunder som ønsker seg bedre strømforhold.

– Strømmen forsvinner 12 timer om dagen. Halvparten av tiden har vi ikke strøm. Selv da må vi betale for strømmen. Vi bruker en tredjedel av inntekten på brensel. Hvordan kan en vanlig familie klare seg på det lille som er igjen, spør Gopal Sharma, en vanlig strømkunde i Khatmandu.

Gopal Sharma reagerer også på at Nepal må betale eierne i dollar:

– Nepal betaler for strømmen i dollar, det påvirker de fattigste mest. Viser ikke dette at de rike landene blir rikere, og de fattige landene fattigere på grunn av høye strømpriser?

Hvem skal eie kraftverket?

I dag mener energirådgiver Ratna Sansar Shrestha at det er på tide å overlevere eierskapet av Khimti til Nepal. – Khimti har en enorm fortjeneste og sender pengene til Norge. Norge er allerede et svært rikt land, så overskuddet som Statkraft og den norske staten tjener på Khimti er småpenger for Norge, mener Shrestha.

Halvparten av rettighetene til vannkraftanlegget skal etter planen overleveres til Nepal i etter tjue års drift, det vil si i 2020. Resten skal leveres i 2050. Framtiden i våre henders beregninger viser at utbyggingen er nedbetalt allerede. Khimti vil dermed fortsette å levere overskudd til Norge de neste 35 år.

– Den norske stat har tjent gode penger på Khimti de siste 15 årene. Det er på tide den norske regjeringen og Statkraft vurderer å overlevere eierskapet til Nepal. Da vil Nepals regjering kunne senke strømprisene og få del av overskuddet som prosjektet skaper, sier Shrestha.


Les også:
Statkraft har skrevet et brev til Framtiden i våre hender og VG hvor de kommentarer innholdet i rapporten.
VG og E24 har fyldig dekning av rapporten og kritikken mot Norge

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!