Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vil ikke trekke oljefondet ut av kull

Finansminister Siv Jensen (Frp) vil ikke trekke seg ut, men heller bruke eiermakt til å overtale kullselskaper til å slutte med kull. - Naivt, sier Framtiden i våre hender. 

Siv Jensen meldte i dagens Stortingsmelding at hun ikke ønsket å trekke Oljefondet ut av kull.
Siv Jensen meldte i dagens Stortingsmelding at hun ikke ønsket å trekke Oljefondet ut av kull.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Finansminister Siv Jensen (Frp) vil ikke trekke seg ut, men heller bruke eiermakt til å overtale kullselskaper til å slutte med kull. - Naivt, sier Framtiden i våre hender. 

Stortingsmeldingen om Oljefondet ble lagt frem i dag, fredag 10.april. Regjeringen gikk som ventet mot å selge seg ut av kullselskaper. 

– At regjeringen nekter å selge seg ut av kullselskaper, og i stedet argumenterer for aktivt eierskap, viser at Høyre og Fremskrittspartiet opptrer både naivt og arrogant overfor Stortinget. I tillegg er de uansvarlig overfor klimaet på kloden, sier leder i FIVH, Arild Hermstad.

Framtiden i våre hender har fulgt Oljefondet tett i en årrekke. Ulike regjeringer har dekket seg bak argumentet om å påvirke selskapene fra innsiden gjennom såkalt "aktivt eierskap".

– De har ganske enkelt ingenting å vise til på klimaområdet. Det fins ingen eksempler på at slik påvirkning har fått selskaper som driver med kull eller olje til å foreta en vesentlig kursendring. Derfor er det ingen vei utenom at Stortinget gir marsjordre og ber oljefondet om å selge seg ut av alle kullselskaper.

– Å bli værende i kull er også et politisk valg, og vi vet at kullindustrien er avhengige av at store finansaktører fortsatt ønsker å være eiere i slike selskaper. Derfor må oljefondet trekke seg ut, ikke minst fordi verdens finansmiljøer og verdenspressen følger med på hva Oljefondet gjør, sier Hermstad.

Framtiden i våre hender har, sammen med Greenpeace og tyske Urgewald, regnet ut at Oljefondet i fjor kjøpte seg opp med tilsvarende tre milliarder kroner i ulike kullselskaper, og nå er investert i 91 selskaper til en verdi av 85,7 milliarder kroner.

– Dagens gode nyhet er at Stortinget står friere til å tvinge regjeringen til å gå ut av alle kullselskaper. Å inngå kompromiss med Frp og Høyre er dødfødt, så lenge regjeringen ikke er interessert i å selge seg ut av fossil energi. Vi både tror og forventer at opposisjonen nå tar klimaansvar, sier Hermstad.

I rapporten "Dirty & Dangerous" som Framtiden i våre hender, Greenpeace og tyske Urgewald la frem 25. november 2014, legger vi følgende kriterier til grunn for vår utregning: at selskapet primært driver med kullrelatert virksomhet, at selskapet produserer mer enn 22 millioner tonn i året og at selskapet har stor kull til olje eller kull til gass-produksjon. Videre legger vi til grunn at selskapet har minst 30 prosent av inntektene fra kull, eller minst 30 prosent av energiproduksjonen fra kull. Til slutt tar vi også med selskaper med store ekspansjonsplaner i kullsektoren. Grunnen til at den siste gruppen selskaper er tatt med, er at flere av selskapene selv planlegger ekspansjon i kullutvinningen som gjør at de innen kort til vil falle innenfor de øvrige kriteriene.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!