
Kyllingsalget stuper
Folket har talt: Bakteriefrykt fører til at nordmenn velger bort det hvite kjøttet. I år spiser vi ni millioner færre kyllinger enn vi gjorde i fjor.


Folket har talt: Bakteriefrykt fører til at nordmenn velger bort det hvite kjøttet. I år spiser vi ni millioner færre kyllinger enn vi gjorde i fjor.
Kyllingbransen har vært i hardt vær det siste året. I desember meldte Mattilsynet at 7 av 10 kyllingfileter inneholdt antibiotikaresistente bakterier. I januar meldte ICA Norge at kyllingsalget sank 20 prosent i fjerde kvartal i 2014. Nortura har varslet at kyllingprodusentene må kutte produksjonen med ni millioner kyllinger.
Reduksjonen er godt nytt for miljøet, dyrevelferden og folkehelsa, mener Framtiden i våre hender.
– Kyllingproduksjonen er den mest industrialiserte formen for husdyrhold vi har i Norge. Kyllingene fôres med Narasin, fordi de står så tett at de må medisineres forebyggende. Narasin kan gjøre bakterier resistente mot antibiotika,Den praksisen er farlig. Den kan ikke fortsette, og det sier forbrukerne nå klart fra om, fastslår Arild Hermstad.
Les også:
Bakterier til besvær
Så mange dyr spiser vi
Industrikyllingen er avlet for ekstremt rask vekst og kjøttfylde. En industrikylling lever 31 dager før den slaktes, og får aldri se dagslys. Det er tillatt med inntil 20 kyllinger per kvadratmeter, i følge Dyrevernalliansen.
Framtiden i våre henders grønne mattips
- Spis grønnere. Sammenlignet med korn, belgvekster, frukt og grønt krever kjøtt langt mer vann, energi og arealer. 15 prosent av de globale klimagassutslippene kommer fra husdyrhold. Her finner du fristende, kjøttfrie oppskrifter!
- Spis opp. Hvert år kaster nordmenn 230.000 tonn spiselig mat. Sjekk ut matvettereglene for tips om hvordan du kan kaste mindre.
- Glad i kylling? Velg antibiotikafritt. Holtekylling, Stangekylling, Smaalenene-kylling og Lovisekylling får ikke antibiotika (Narasin) i fôret. Alle lever lenger og har det bedre enn industrikylling.

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!