Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Findus satser på kjøttfrie middager

Findus løfter fram kjøttfri ferdigmatserie etter press fra Framtiden i våre hender og norske forbrukere. 

Snart blir det lettere å finne vegetariske middagsretter i butikkene. Det er godt nytt for miljøet. (Foto: Quorn.co.uk, Findus)
Snart blir det lettere å finne vegetariske middagsretter i butikkene. Det er godt nytt for miljøet. (Foto: Quorn.co.uk, Findus)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Findus løfter fram kjøttfri ferdigmatserie etter press fra Framtiden i våre hender og norske forbrukere. 

I første omgang tar Findus over salget av de tre produktene som allerede er på markedet: Quorn fileter, Quorn biter og Quorn farse. Quorn er basert på sopprotein, og har en ernæringsssammensetning som kan erstatte kjøtt.

Massivt forbrukerpress

I fjor høst mottok Findus Norge hundrevis av oppfordringer om å satse mer på vegetarisk ferdigmat, i forbindelse med en kampanje fra Framtiden i våre hender. Det gjorde inntrykk.

– Det er ingen tvil om at det massive trykket påvirket oss. Vi har jobbet med vegetarmat i mange år, blant annet mot storhusholdninger, men vi ser økende interesse blant vanlige forbrukere, sier administrerende direktør Atle Farmen i Findus Norge til Framtiden i våre hender.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, håper kjøttfrie alternativer nå vil bli mer tilgjengelig for norske forbrukere.

– Skal nordmenn spise mindre kjøtt, trenger vi tilgjengelige alternativer i butikkene. At en tungvekter som Findus nå satser på vegetarmat er ekstremt viktig, sier Arild Hermstad.


Sammen kan vi oppnå flere seire. Bli medlem i Framtiden i våre hender!

Findus-direktøren kan ikke love at forbrukerne vil merke noen forskjell i utvalget med en gang, men han slår fast at frossenmatgiganten vil bruke musklene sine til å øke omsetningen av Quorn.

– Vi har et solid salgsapparat som vi kommer til å bruke for å øke synligheten i butikker. Det har ikke blitt gjort før, sier Atle Farmen.

– Vi ser store muligheter i dette markedet. Det kan bli aktuelt å lansere flere Quorn-produkter i framtiden.

Ifølge Spisefakta 2014 er 12 prosent av nordmenn meget eller ganske interessert i vegetarmat, og vi spiser grønnsaksretter oftere enn før. I tillegg velger mange å spise kjøttfrie middager minst en gang i uken, selv om de ikke betegner seg som vegetarianere.

Kjøttfritt kan ha stor miljøeffekt

Globalt står kjøttforbruk og -produksjon for 15 prosent av de globale klimagassutslippene. En beregning fra Framtiden i våre hender viser at hvis alle nordmenn erstattet et kjøttmiddag i uka med vegetarmat, ville det ha samme klimaeffekt som å fjerne 200.000 biler fra veiene.

Selv om Norge er et gressland, krever norsk kjøttproduksjon enorme ressurser. 80-90 prosent av norske kornavlinger går til dyrefôr. Vi importerer store mengder mais, hvete og havre pluss flere hundre tusen tonn soya årlig for å produsere kjøtt, egg og melk. Beitedyrene spiser mer kraftfôr enn kylling og svin til sammen.


Les også:
Vegetarisk butikkguide: Her får du kjøpt vegetarisk ferdigmat
Kjøttfrie oppskrifter
Så mange dyr spiser vi i løpet av livet

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!