Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Markering med krav om erstatning utenfor Benettons butikk i Karl Johans gate, Oslo. (Foto: Knut-Erik Helle)

Etikkversting 2014 er Benetton

Benetton nekter å betale ofre etter Rana Plaza og driver hemmelighold.
Markering med krav om erstatning utenfor Benettons butikk i Karl Johans gate, Oslo. (Foto: Knut-Erik Helle)
Markering med krav om erstatning utenfor Benettons butikk i Karl Johans gate, Oslo. (Foto: Knut-Erik Helle)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Benetton nekter å betale ofre etter Rana Plaza og driver hemmelighold.

Framtiden i våre hender har i over 20 år overvåket norsk næringsliv på etikk og miljø-standarder. Siden 2003 har vi laget en kåring hvor vi trekker frem de vi mener utmerker seg spesielt negativt på etikk- og miljøfeltet. Årets etikkversting er det italienske selskapet Benetton.

1)Benetton: Det er bekreftet at den italienske klesgiganten Benetton fikk varer produsert i Rana Plaza, bygningen som kollapset i april 2013. I tragedien døde 1138 tekstilarbeidere og mange tusen ble skadet. Likevel nekter selskapet å betale 35 millioner kroner i kompensasjon til skadede og etterlatte. Selskapet hadde samme år som ulykken 14,3 milliarder kroner i omsetning. Benetton har vært utsatt for betydelig kritikk for å ikke ta ansvar, men nekter å etterkomme kravet. Tilbake står skadde og lemlestede tekstilarbeidere, deres familier som har mistet levebrødet og alle de etterlatte. Som om ikke det var nok, nekter selskapet å offentliggjøre fabrikker hvor de i dag produserer klær. Det skjer på tross av at nettopp hemmelighold bidro til Rana Plaza-tragedien.  Få visste hvor ille det stod til og inspeksjonene av bygningen ble ikke tatt alvorlig. Manglende åpenhet, sviktende kontrollsystem og ansvarsfraskrivelse fra kleskjedenes side kan forårsake nye tragedier. Årets etikkversting er dermed Benetton. Les mer om saken  

2)Esso Norge: Mens befolkningen i Ekvatorial-Guinea lever i fattigdom, har diktator Teodoro Obiang og hans familie tjent seg styrtrike på å eksportere olje. I 2013 importerte Esso Norge råolje for 3,4 milliarder fra det afrikanske landet. Importen har vokst fra 1,1 milliard i 2012. Organisasjonen Freedom House kaller Obiang en av "verdens mest kleptokratiske autoritære ledere i live". Ekvatorial-Guinea blir ofte brukt som skrekk-eksempel på dårlig håndtering av oljeressursene. President Teodoro Obiang har styrt landet i snart 35 år, samtidig har sønnen Teodoro Obiang Nguema Mangue - også kalt Teodorin eller «Lille-Teodor» – levd livet i Paris og Miami med luksusleiligheter, dyre biler og dyre fester. Til alt overmål er dette den største importen Norge gjør fra noe afrikansk land. Saken setter dermed den blå regjeringen i et kritisk lys, fordi handel med fattige land er blant deres prioriterte måter å drive utviklingspolitikk. Denne formen for import er bidrar på ingen måte til utvikling i det afrikanske landet, snarere øker den forskjeller mellom en rik elite og folk flest. Derfor plasserer vi Esso Norge på andreplass. Les mer om saken 

3)Colgate: Verdens helseorganisasjon (WHO) kaller antibiotikaresistens en av de mest alvorlige folkehelsetruslene verden står overfor. En av årsakene er bruken av bakteriedrepende stoffer i hverdagsprodukter. Antibakterielle stoffer tilsettes i små konsentrasjoner i deodoranter, tannkrem, sportstøy, sko og skjærefjøler for å hindre bakterievekst og lukt. Blant de farligste stoffene, er triklosan og sølv. Når disse stoffene tilsettes i små konsentrasjoner fører til at de svakeste bakteriene dør, mens de sterkeste overlever. Når de overlevende formerer seg, vil neste generasjon bakterier være mer resistente enn den forrige. Forskning har vist at bakterier som blir resistente mot vanlige antibakterielle stoffer som triklosan, kan utvikle resistens mot antibiotika som brukes i behandling av alvorlige sykdommer som tuberkulose og listeria. Dette er grunnen til at Mattilsynet i mer enn 10 år har jobbet for et europeisk forbud mot triklosan. Triklosan brukes blant annet i tannkremen Colgate Total. Colgate kjenner godt til problemstillingen, men velger likevel å trosse Mattilsynet og beholder triklosan i sin tannkrem. Selskapet får tredjeplassen i årets kåring. Les mer om saken

Tidligere etikkverstinger:

2013: Nidar – for stort forbruk av palmeolje i sine produkter.
2012: Hennes og Mauritz - for farlige arbeidsforhold for dem som produserer klær.
2011: Olje- og energiminister Ola Borten Moe - for en ekspansiv oljepolitikk i direkte motstrid til miljø – og klimahensyn.
2010: Seadrill ved John Fredriksen - for Seadrills oljeboring utenfor utenfor kysten av Burma på oppdrag fra landets militærjunta.
2009: Oljefondet ved Norges Bank - for et totalt fravær av klimaprofil på investeringsporteføljen.
2008: Staten ved Politiet, Helse Sør-Øst og Forsvaret - for manglende etiske retningslinjer ved innkjøp
2007: StatoilHydro - for sin storsatsing på utvinning av drivstoff fra tjæresand i Canada – den klart mest forurensende måten å drive oljeutvinning på.
2006: Crew Gold (nå: Intex Resources) - for sitt planlagte nikkelutvinningsprosjekt på Mindoro på Filippinene i strid med lokalbefolkningens og sivilsamfunnets vilje.
2005: Norsk Hydro - for å nekte å rydde miner for iranske nomader
2004: Aracruz - for å ødelegge livsgrunnlaget for lokalbefolkning i Brasil
2003: NAMMO - for salg av folkerettsstridig ammunisjon

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!