Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ny rapport: Bomullens pris

Tusenvis skades av kjemikalier og millioner av bomullsarbeidere lever i fattigdom. Ingen har oversikt over den reelle prisen for bomullen som havner i klærne du har på deg. Framtiden i våre hender har laget en innføringsrapport om verdikjeden og forholdene i bomullsproduksjonen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Tusenvis skades av kjemikalier og millioner av bomullsarbeidere lever i fattigdom. Ingen har oversikt over den reelle prisen for bomullen som havner i klærne du har på deg. Framtiden i våre hender har laget en innføringsrapport om verdikjeden og forholdene i bomullsproduksjonen.

Sommerskjorta eller toppen du har på deg akkurat nå er laget av bomull. Du har kanskje en anelse om at arbeidsforholdene på fabrikken som sydde klærne du har på deg ikke nødvendigvis er på stell. Sannsynligheten er stor for at arbeidsforholdene for de som plukket, renset og spant bomullen som skjorta er langt verre.

 

Last ned rapporten her:  pdf FIVH 2014 - Bomullens pris (1.30 MB)

 

I rapporten «Bomullens pris – En innføring i verdikjeden og utfordringer i bomullsproduksjonen» har vi samlet tilgjengelige tall og rapporter som er gitt ut om verdens bomullsproduksjon. Jo lengre ned i verdikjeden man kommer, jo mer problematisk blir forholdene: dyp fattigdom, barnearbeid, store helseskaper fra bruk av kjemikalier og uverdige arbeidsforhold preger store deler av verdens bomullsproduksjon.

Barnearbeid og fattigdom

På bomullsmarkene er det dokumentert mange tilfeller av barnearbeid, lange arbeidsdager og uforsvarlig bruk av sprøytemidler. Prisen på bomull er lav, så bøndene som eier jorda får lite betalt for innsatsen. De innleide sesongarbeiderne som plukker bomullen får enda mindre.

Bomullen kjøpes ofte inn av mellommenn, som samler bomullen og selger den videre til renseriene. Dårlige arbeidsforhold og lange arbeidsdager finner vi også hos renseriene og spinneriene.

Ingen oversikt

Etter mange års arbeid for åpne leverandørlister har vi i dag fått oversikt over mange av fabrikkene som norske klesmerker bestiller klær fra. Derimot har verken kleskjedene eller vanlige folk oversikt over hvor bomullen og selve tekstilene kommer fra. Unntaket er noen få plagg som er Fairtrade-sertifisert, eller tilsvarende. Dette utgjør bare en brøkdel av klesmarkedet.

Rapporten «Bomullens pris» er en innføring som gir oppdaterte tall for bomullsproduksjon og de viktigste utfordringene i bomullsproduksjonen. Rapporten gir også anbefalinger til hvordan tekstilbransjen og andre aktører kan jobbe for at også arbeiderne helt nederst i tekstilkjeden kan sikres bedre arbeidsbetingelser og en lønn å leve av.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!