Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vi trenger ikke søndagen også for å øke det miljø- og klimaskadelige overforbruket, mener Arild Hermstad.

Nei til søndagsåpne butikker

– Regjeringens ønske om shopping på søndager vil skade miljøet og redusere helsebringende fritid, mener Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.
Vi trenger ikke søndagen også for å øke det miljø- og klimaskadelige overforbruket, mener Arild Hermstad. (Foto: Jon Skille Amundsen)
Vi trenger ikke søndagen også for å øke det miljø- og klimaskadelige overforbruket, mener Arild Hermstad. (Foto: Jon Skille Amundsen)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
– Regjeringens ønske om shopping på søndager vil skade miljøet og redusere helsebringende fritid, mener Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Regjeringen mener at søndagsåpne butikker vil gi større valgfrihet, rettferdighet og modernisering. Kulturminister Thorhild Widvey mener det trengs en opprydning i reglene for å unngå forskjellsbehandling mellom butikk-kjedene.

– Vi forbrukere er blitt nyttige idioter for vekstøkonomien som krever at vi kjøper mer og mer, mener Arild Hermstad. Han vil kjempe for friheten til å bli sett på som noe mer enn en forbruker.

Flertallet sier nei

I fjor var Framtiden i våre hender en av mange organisasjoner som signerte et brev til regjeringen med krav om at butikkene generelt holder stengt på søndagene.  Samtidig viste en meningsmåling at et flertall av det norske folket ikke ønsker søndagsåpne butikker.

Større miljøødeleggelser

Blant argumentene for å holde butikkene stengt er belastningene det vil få for klimaet. Transporten av varer, handlerne og arbeiderne, samt energibruken i butikker vil føre til høyere utslipp av klimagasser. Samtidig er det viktig å påpeke at det ikke er selve forbruket som er problemet, men overforbruket, mener Hermstad. Han er bekymret for presset om å stadig forbruke mer, og de ødeleggelser dette påfører jorda vår.
 
– Vi har aldri hatt et så høyt privat forbruk som i dag, og det vi bruker penger på har aldri ødelagt så mye natur og miljø.

Mindre tid til natur

Ifølge Helsedirektoratet er folk i Norge langt mindre aktive enn i andre land. Vi går mindre på tur enn noensinne. For mange er søndagen en dag man tilbringer ute i naturen. Dersom man får valget om shopping på søndager kan man anta at enda færre vil tilbringe tid i naturen. Bruker vi mindre tid i naturen vil vi få mindre respekt for naturen og miljøet.

– Et enda større press for å få meg til å shoppe på søndagen er et langt steg i feil retning. Kloden tåler ikke mer av vårt overdrevne forbruk. Søndagsåpne butikker er noe som må stoppes, mener Hermstad.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!