Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Kortreist betyr lite for matens klimagassutslipp

95 prosent av klimagassutslippene fra en vanlig norsk søndagsmiddag er knyttet til produksjonen av kjøttet. Om det er fraktet langveis fra eller er produsert i Norge betyr nesten ingenting. Det viser Framtiden i våre henders rapport: Kortreist eller vegetarisk? Hva monner mest i klimasammenheng?

I figuren ser du forskjellen i klimagassutslipp knyttet til to kortreiste og to langreiste middagsalternativer, en med storfekjøtt og en uten kjøtt. (Ill. FIVH)
I figuren ser du forskjellen i klimagassutslipp knyttet til to kortreiste og to langreiste middagsalternativer, en med storfekjøtt og en uten kjøtt. (Ill. FIVH)

95 prosent av klimagassutslippene fra en vanlig norsk søndagsmiddag er knyttet til produksjonen av kjøttet. Om det er fraktet langveis fra eller er produsert i Norge betyr nesten ingenting. Det viser Framtiden i våre henders rapport: Kortreist eller vegetarisk? Hva monner mest i klimasammenheng?

Globalt utgjør produksjonen av kjøtt og animalske produkter om lag 15 prosent av de totale klimagassutslippene. Det er mer enn all transport til sammen.

FIVH har sammenliknet utslippene fra en vanlig norsk søndagsmiddag med kjøtt og utslippene fra en vegetarisk middagstallerken. Det er korrigert for lavere kalori-innhold i den vegetariske retten. Tallene i denne undersøkelsen sammenlikner kortreist mat som har reist fra ulike steder i Trøndelag til Trondheim, med langreist mat basert på gjennomsnittskoeffisienter for import.

I figuren under ser du forskjellen i klimagassutslipp knyttet til to kortreiste og to langreiste middagsalternativer, en med storfekjøtt og en uten kjøtt.

Fig kortreist langreistmiddag

Eksemplet på en vanlig, norsk søndagsmiddag har vi latt bestå av biff, potet, gulrot, grønne bønner og eple. Utslippene fra den ligger på mellom 6200 gram og 6900 gram CO2-ekvivalenter.

Vegetarmiddagen i eksemplet består av potet, gulrot, grønne bønner, løk, byggryn og eple, slipper ut mellom 200 og 450 gram CO2-ekvivalenter.

Som figuren viser, er klimagassutslippene knyttet til et vegetarisk, kortreist måltid mindre enn om vi benytter langreiste ingredienser.

Betyr det noe om kua spiser mye gress?

Det er hovedsakelig drøvtyggernes fordøyelse som gjør at de kommer dårlig ut i klimaregnestykket.  
Gress-spisingen gjør at sauer og kyr raper store mengder metan (CH4) - en klimagass som er 23 ganger mer aggressiv, når det gjelder å varme opp jordkloden, – enn det CO2 er. Mye gress og høy i kosten betyr derfor økte klimagassutslipp per produserte kilo kjøtt.

  • FIVHs rapport ble omtalt på Dinside 10. november 2014.

 

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 30 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -

Relaterte artikler