Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Klima sett fra Kina

Vi er fortsatt et utviklingsland, det må folk huske på når de utfordrer oss på klima, sa Shi Yi, fra den kinesiske ambassade i Oslo.

Wang Li fra den kinesiske ambassaden ba om Vestens anerkjennelse og tålmodighet i klimakampen. (Foto: jon@fotografgjengen.no)
Wang Li fra den kinesiske ambassaden ba om Vestens anerkjennelse og tålmodighet i klimakampen. (Foto: jon@fotografgjengen.no)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Vi er fortsatt et utviklingsland, det må folk huske på når de utfordrer oss på klima, sa Shi Yi, fra den kinesiske ambassade i Oslo.

Framtiden i våre hender inviterte til frokostmøte om klima der den kinesiske ambassaden i Oslo deltok. De kinesiske representantene vektla at den rike del av verden fortsatt hadde et langt høyere velstandsnivå enn innbyggerne i verdens mest folkerike land. Dermed må de rike landene også ta en større del av klimaregningen.

– Vi produserer iPhonen du bruker, men sitter igjen med bare fire prosent av det du betaler for den. Vi må nå konsentrere oss om å løfte dette landet fra å være et lavinntektsland til et mellominntektsland. Målt i verdien av vår samlede produksjon (BNP) pr person, er vi på samme nivå som dere i Norge var i 1974, sa Wang Li, First Secretary/Science Section ved Kinas ambassade i Norge.

Kinas befolkning vokser med seks millioner pr år. Landet er fortsatt helt avhengig av kull som energikilde. 65 prosent er kull, mens 5,5 prosent er fornybar energi. Regjeringen i landet har laget ulike femårsplaner for å implementere mer grønn energi. Og veksten går fort. Både på når det gjelder utvikling av vind- og solenergi er landet i spissen internasjonalt.

– Vi vil gjerne nå utslippstoppen så raskt som mulig

Shi Yi, fra den kinesiske ambassade i Oslo.

Den kinesiske ambassaden kostet også på seg et lite sleivspark til Norge: - Vi har 12 CCS-prosjekter i Kina. Jeg vet dere også har det i Norge, på Mongstad. Den såkalte «Månelandingen” og høstet latter fra salen.

Svensken Lars-Erik Liljelund, som er med i den kinesiske regjeringens miljørådgivende organ, China Council, var imponert over kinesernes omstillingsevne. – Kina er verdens raskeste til å omstille seg. De leder an "the green race", sa Liljelund.

Den kinesiske ambassaden var glade for invitasjonen fra FIVH og avsluttet med å si: – Jeg liker navnet "Framtiden i våre hender" sa den andre kinesiske representanten, Wang Li. Dette handler om menneskers mulighet for utvikling. Som mor er jeg svært opptatt av klimaspørsmål og fremtiden.

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!