Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Så mange dyr spiser vi

Spiser du kjøtt, vil du antakelig ha spist 1 375 dyr før du forlater livet. Det viser Framtiden i våre henders arbeidsnotat: «Så mange dyr spiser vi». Bare i 2013 spiste Kari og Ola 18 dyr hver, og totalt for hele landet ble det spist over 82 millioner dyr.

Det totale kjøttforbruket per person i Norge er mer enn fordoblet fra 38 kg i 1959 til 80 kg i 2012. (Fig.  6 Utviklingen i norsk kosthold 2013, Helsedirektoratet)
Det totale kjøttforbruket per person i Norge er mer enn fordoblet fra 38 kg i 1959 til 80 kg i 2012. (Fig. 6 Utviklingen i norsk kosthold 2013, Helsedirektoratet)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Spiser du kjøtt, vil du antakelig ha spist 1 375 dyr før du forlater livet. Det viser Framtiden i våre henders arbeidsnotat: «Så mange dyr spiser vi». Bare i 2013 spiste Kari og Ola 18 dyr hver, og totalt for hele landet ble det spist over 82 millioner dyr.

I løpet av livet spiser hver av oss i gjennomsnitt:

  • 1 309 kyllinger og fjørfe
  • 28 griser
  • 23,5 sauer og lam
  • 6,5 okser/kuer
  • 2,8 rein og hjortedyr
  • 4 småvilt

Legger vi til litt hest og geit, blir det tilsammen 1 375 dyr per person.

I 2013 spiste Kari og Ola 18 dyr hver.

Hvor mange dyr vi spiser varierer selvsagt sterkt fra person til person. Noen har et høyt kjøttforbruk, andre er vegetarianere. Noen lever også lengre enn andre. Her spør vi likevel om gjennomsnittet, og mer presist dette: Hvor mange dyr av ulike slag vil et menneske i Norge spise hvert år, når vi regner med antall kjøttspisende personer bosatt i landet som er over 5 år?

Vi tar her ikke hensyn til kjønnsforskjeller i årlig kjøttforbruk, selv om menn i gjennomsnitt har et noe høyere samlet kalori-inntak og ifølge flere undersøkelser en noe sterkere preferanse for kjøtt.

I 2013 ble det totalt spist over 82 millioner dyr her i landet.

Antallspistedyr ppFig2 2014

  • FIVHs rapport ble omtalt i Dagbladet 3.oktober 2014.

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 35 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

Relaterte artikler