Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Vi spiser 1375 dyr hver

Spiser du kjøtt, vil du antakelig ha spist 1 375 dyr før du forlater livet. Det kommer fram i en ny rapport fra Framtiden i våre hender.

I løpet av livet vil de som spiser kjøtt i gjennomsnitt spise 1 375 dyr. Det er mange klima- og helseargumenter for at vi burde spise færre. (Illustrasjon: Knut-Erik Helle)
I løpet av livet vil de som spiser kjøtt i gjennomsnitt spise 1 375 dyr. Det er mange klima- og helseargumenter for at vi burde spise færre. (Illustrasjon: Knut-Erik Helle)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Spiser du kjøtt, vil du antakelig ha spist 1 375 dyr før du forlater livet. Det kommer fram i en ny rapport fra Framtiden i våre hender.

I løpet av livet spiser hver av oss i gjennomsnitt:

  • 1 309 kyllinger og fjørfe
  • 28 griser
  • 23,5 sauer og lam
  • 6,5 okser/kuer
  • 2,8 rein og hjortedyr
  • 4 småvilt

Legger vi til litt hest og geit, blir det tilsammen 1 375 dyr per person.

I 2013 spiste Kari og Ola 18 dyr hver.

Hvor mange dyr vi spiser varierer selvsagt fra person til person. Vi har beregnet hvor mange dyr av ulike slag en person i Norge spiser i gjennomsnitt, når vi regner med antall kjøttspisende personer bosatt i landet over fem år. Vi har ikke tatt hensyn til kjønnsforskjeller, selv om menn spiser betydelig mer kjøtt enn kvinner.

I 2013 ble det totalt spist over 82 millioner dyr her i landet.

Jeg tror svært få tenker over hvor mange dyr som må bøte med livet for at de skal få spise kjøtt.

Arild Hermstad Framtiden i våre hender

Det enorme kjøttforbruket vårt er et betydelig klima- og miljøproblem. Å produsere 200 g biff eller 2-3 kjøttkaker krever 3000 liter vann, og gir like mye klimagasser som å kjøre 4 mil med bil.

- Både av hensyn til klima og miljø, helse, dyrevelferd og ikke minst matsikkerhet må kjøttforbruket ned, sier Hermstad.

Det totale kjøttforbruket per person i Norge er mer enn fordoblet fra 38 kg i 1959 til 80 kg i 2012, i følge Helsedirektoratets tall fra 2013.

Kg kjott pperson Helsedir

  • FIVHs rapport ble omtalt i Dagbladet 3.oktober 2014.

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 35 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

Relaterte artikler