Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kampdag for levelønn i Kambodsja

 

I dag aksjonerer mer enn 100.000 tekstilarbeidere ved rundt 300 fabrikker i Kambodsja med krav om en økning i minstelønnen til 177 USD (1130 kroner) per måned.

Tekstilarbeidere med kravet om 177 USD i ny minstelønn. Foto: Heather Stilwell.
Tekstilarbeidere med kravet om 177 USD i ny minstelønn. Foto: Heather Stilwell.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

 

I dag aksjonerer mer enn 100.000 tekstilarbeidere ved rundt 300 fabrikker i Kambodsja med krav om en økning i minstelønnen til 177 USD (1130 kroner) per måned.

Du kan selv støtte kravet om en lønnsøkning, skriv under oppfordringen til kleskjedene her!

Landets tekstilindustri sysselsetter rundt 500.000 mennesker i 550 fabrikker. De fleste ansatte er unge kvinner, mange av dem fra landsbygda. H&M, Gap, Adidas, Puma, Zara og Levi’s er noen av de viktigste kjøperne i en industri som vokser for hvert år. Lenge har minstelønnen ligget på 100 USD. Etter at arbeidsgiversiden kun ville gå med på en lønnsøkning på 20 USD har kampånden i fagforeningene mobilisert.

– Kambodsjanske tekstilarbeidere ser at det er de multinasjonale kleskjedene som tjener på de lave lønningene i produksjonen. Merkegigantene fortsetter å presse prisene og det har en direkte effekt på lønna til arbeiderne, sier Ath Thorn, leder i fagforeningen C.CAWDU, som går i bresjen for aksjonene. – En lav minstelønn gjør at overtidsjobbing og bonuser er de eneste mulighetene for å kunne tjene nok til å leve av. Nå må kleskjedene ta ansvar og sikre arbeiderne en grunnlønn på 177 USD.

Framtiden i våre hender har, gjennom nettverket Clean Clothes Campaign, i flere år satt søkelyset på arbeidsvilkårene i Kambodsjas tekstilindustri. I april lanserte Aftenposten serien «Sweatshop» etter en ide fra Framtiden i våre hender.

– Kleskjedene, snakker stort om at en tilstrekkelig lønn for arbeiderne står høyt på deres agenda. Realiteten i fabrikkene er en helt annen og arbeiderne må slite for å få endene til å møtes. H&M, Zara og andre kleskjeder som sitter igjen med enorme overskudd hvert år, må umiddelbart anerkjenne arbeidernes lønnskrav og betale en pris for varene som gjør et lønnsløft mulig, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

Clean Clothes Campaign støtter kravene som de kambodsjanske fagforeningene har sendt til kleskjedene:
• å umiddelbart støtte kravet om en økning i minstelønnen til 177 USD i måneden,
• å gjøre det klart for omverden at kleskjeden vil forplikte seg til å kjøpe varer fra landet, selv om lønningene øker,
• betale mer for varene de kjøper slik at det blir mulig å øke lønningene for arbeiderne 
• skrive under en bindende avtale om at lønningene i fabrikkene de kjøper varer fra skal kunne økes ved forhandlinger.

Misnøyen over lønnsnivået og generelt dårlige arbeidsforhold har gjort at antallet demonstrasjoner har økt drastisk: I 2013 var det registrert 381 streiker mot 102 året før.  Sist vinter toppet urolighetene seg da 23 tekstilarbeidere ble arrestert da de demonstrerte for høyere lønninger. Fem andre ble skutt og drept av det kambodsjanske militæret under demonstrasjonene. Fortsatt er ingen blitt holdt ansvarlig for tragedien.

Fagforeninger og frivillige organisasjoner over hele Europa, i USA, Canada og i en rekke asiatiske land gjennomfører i dag støtteaksjoner for tekstilarbeidernes krav.

Les mer om aksjonsdagen "We need 177 USD!".

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!